God tannpleie fra første tann

En god tannpleie tar vare på barnas tenner og er med på å etablere gode tannpleievaner tidlig i livet. Hull i tennene kan være et problem blant de yngste, og det er derfor avgjørende å bruke nok tid og riktig redskap til tannpussen.

I begynnelsen kan det være en utfordring å få barnet til å pusse tenner, men det er svært viktig at man venner barnet til tannpuss så tidlig som mulig. Man skal begynne å pusse barnets tenner fra det første lille ”riskorn” viser seg i gommene. Videre er det viktig å pusse tennene hver morgen og kveld, og sette av 2 minutter hver gang.

For mange blir det en kjedelig rutine å pusse tenner hver morgen og kveld. Et lekent og hyggelig samarbeid mellom barn og voksen gjør det morsommere. Lag en sang eller finn på en fantasi-lek mens dere holder på. En morsom figur på tannbørsten kan også brukes for å gjøre tannpussen lettere å gjennomføre. Prøv å skape en hyggelig atmosfære og bruk riktige hjelpemidler, så kan det bli en hyggestund for både barn og voksne.

Det er viktig at en voksen pusser over og påser at det er helt rent da barn ikke innehar de motoriske evner til å gjøre en grundig nok jobb. Den voksne bør kvalitetssikre tannpussen frem til barnet er 8-10 år.

Når man skal velge en tannbørste som passer til sitt barn, er det viktig at grep og størrelse på busthodet passer. Barnet skal enkelt kunne holde i børsten, og komme godt til inne i munnhulen. Det er videre viktig at barnet liker utformingen på børsten, da det kan gjøre tannpussen motiverende og enklere.

 

 


Publisert 24. mai 2013, oppdatert 6. juni 2013.