Kultur og opplevelser

De mange museene i Buskerud er viktige institusjoner som bidrar til å skape lokal identitet. Blaafarveværket i Modum er Buskeruds mest besøkte attraksjon.

Blaafarveværket er et museum bygget rundt koboltutvinningen i de gamle gruvene som var i drift i Modum fra 1773 – 1893. Her er det utstillinger og mulighet for guidet tur i gruvene. 

Buskerud Kunstsenter har sin base i Drammen, men har hele Buskerud fylke som arbeidsområde. Kunstsenterets virksomhet spenner over et vidt spekter av formidlingstiltak.

Sølvverket på Kongsberg startet i 1623. Etter 335 års gruvedrift er sølvgruvene i dag en viktig og spennende attraksjon.

Veien kulturminnepark på Ringerike gir et innblikk i landets 2000-årige historie. Her er praktfulle gjenstander fra eldre jernalder.

Kunstlaboratoriet i Vestfossen viser samtidskunst av høy internasjonal kvalitet.

Mange kjente kunstnere har hatt sitt tilhold i Buskerud. Holmsbu (bildet) tiltrakk seg kunstnere fra hele Skandinavia allerede på begynnelsen av 1800-tallet.

Theodor Kittelsen har illustrertmange av våre folkeeventyr. Kittelsen bodde på gården Lauvlia i Sigdal, som i dag er museum.

På Portåsen i Nedre Eiker kan du besøke Herman Wildenveys barndomshjem. Her kan du oppleve diktlesning, utstillinger og konserter. 

I Buskerud finner vi en av de største konsentrasjonene av middelalderbygninger i Norge. Det er over 40 middelalderbygninger bare i Numedal. Fire av Buskeruds seks stavkirker ligger i denne dalen. Middelalderbygningene i tre er unike i både nasjonal og internasjonal sammenheng. I særstilling står stavkirkene.

Det arrangeres hvert år en rekke festivaler i Buskerud. Kongsberg Jazzfestival er fylkets største festival og finner sted i begynnelsen av juli. Folkemusikkveka i Ål arrangeres i mai og er en ledende arena for norsk folkemusikk og folkedans.

Lokal mat og mattradisjoner står sterkt og kan oppleves på flere matfestivaler, deriblant Egertorget Matfestival i Hokksund i begynnelsen av september og Eplefestivalen i Lier i slutten av september. 

På fylkets mange scener og kulturhus holdes det konserter og teateroppsetninger. Ærverdige Drammens Teater er et stykke levende kulturhistorie. Bygget opp igjen etter brannen i 1993, fremstår det kanskje som Norges vakreste teater.


Publisert 5. november 2012, oppdatert 7. september 2018.