Denne skolen byttet ut ferdigmat med grønnsaker, fersk bakst, og sunne alternativer

Eiker videregående skole er den første videregående skolen i Buskerud som får økologisk utmerkelse fra Debio.

  • Av Carsten Øhrn

Kantinen på Eiker videregående skole er tildelt bronsemerket av Debio for sin servering av økologisk produkter.

- Vi har lagt ned en stor jobb, så vi er kjempestolte over å få denne godkjenningen, sier kantineleder Mette Skuterud ved Eiker videregående skole i Hokksund.

Debios godkjenningsmerker er garantien for at varer merket med disse er produsert etter det gjeldende regelverket. Det betyr at de er produsert økologisk og på en bærekraftig måte.

- Vi lager mye mer mat fra bunnen av enn tidligere. Blant annet baker vi mer. Vi er også stolte av både salatbaren og yoghurt-baren vår. Dette er populært! Og vi har kuttet ut blant annet nudler, fortsetter kantinelederen.

- Vi satser først og fremst på bærekraftig, sunn og mettende mat.

Mette Skuterud, kantineleder Eiker videregående skole

- Elevene synes det er veldig gøy at vi lager forskjellig mat - og de setter stor pris på varm-maten vi tilbyr, sier hun.

Eiker vgs mat 

Satser på økologisk mat

Politikerne i Buskerud fylkeskommune har vedtatt at 50 % av innkjøpene til kantinene i fylket skal være økologiske.

Eiker videregående skole er det første i Buskerud som får utmerkelsen sammen med Ål vidaregåande skole. Ål får tildelt bronsemerket i november.

- Vi ønsker å fremheve de som satser økologisk, så det Eiker videregående skole gjør er veldig flott, sier Jan Vogt fra Debio.

- Det er viktig at maten som tilbys i kantina ikke blir redusert til en kostnadseffektiv måte å gi elevene noe å fylle magen med.

Bronsemerket betyr at mer enn 15 prosent av det som tilbys er økologisk mat.

- Som du ser her i kantinen  så har de fjernet rett-i-koppen-produkter og ferdigmat. Det lages fra bunnen av på kjøkkenet, de har en sunn salatbar og satser virkelig, sier han.

- Det er gøy å se at skolen når målene sine. Det siste er at de faktisk er på 30 prosent, og det er mye, sier Vogt.

Stolt rektor

Eiker videregående skole har over 400 elever og 40 ansatte.

Skolen har nå mottatt brosenmerket, men de kantineansatte har ambisjoner om å øke andelen økologisk mat enda mer og få merker i både sølv (50 prosent) og gull (over 90 prosent)

- Jeg er stolt av at vi kan tilby elevene sunn og bærekraftig mat. Videre fortjener kantinepersonalet ros for innsatsen de har lagt ned for å komme så langt, sier rektor Jan Helge Russnes.

- I fagfornyelsen snakker vi om bærekraft, livsmestring og folkehelse, og da er det viktig at skolen er en god rollemodell og tilbyr elevene bærekraftig mat og hjelper dem til å ta sunne valg i livet, sier rektor Jan Helge Russnes ved Eiker.


Publisert 25. oktober 2019, oppdatert 25. oktober 2019.