- En anerkjennelse av senteret

Kronprinsparet kastet glans over 10-års jubilanten Norsk senter for flerkulturell verdiskaping. Det fylkeseide senteret hjelper innvandrere til å realisere sine forretningsideer.

- For at vi fortsatt skal ha et godt samfunn så trenger vi at alle får muligheten til å virkeliggjøre sine unike og ulike ressurser. Alle trengs - og vi trenger mangfold, sier kronprins Haakon.

Kronprinsparet deltok mandag på åpningen av læringskonferansen «Energetics- flerkulturelle ressurser, innovasjon og verdiskaping» i Drammen.

Konferansen går over to dager og arrangeres i regi av Norsk senter for flerkulturell verdiskaping (NSFV), Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) og Buskerud fylkeskommune.

- Viktige bidragsytere

- Ideer og kreativitet trenger ofte litt hjelp for å virkeliggjøres. Her gjør dere ved senteret en viktig innsats, fortsetter kronprinsen.

- Dere er med å bidra til å sikre sysselsetting av kompetente innvandrere som ofte er arbeidsledige, men som har ressurser og potensial til å bli viktige bidragsytere i utviklingen av det norske samfunnet, sier kronprins Haakon.

Siden senteret ble startet opp for 10 år siden har:

  • Nær 1 000 mennesker fra ulike land vært på kurs
  • 173 bedrifter er startet opp
  • 42 prosent av bedriftene er startet opp av kvinner (37 prosent er gjennomsnittet for Norge)

-  Det er imponerende hva senteret har fått til i disse årene, sier kronprinsen.

- Det er overveldende med så stor oppmerksomhet! Spesielt var det veldig flott i dag å se hvor engasjerte kronprinsparet var i møte med gründerne, sier Zahra Moini, daglig leder Norsk senter for flerkulturell verdiskaping.

- Vi er veldige stolte over at vårt arbeid blir anerkjent, at det vi gjør gir resultater, sier Zahra Moini.

- Skal inspirere

Moini forklarer at konferansen skal inspirere innovasjonsmiljøer til å se potensialet i innvandrere som gründere og verdiskapere.

- Vi har 10-års jubileum og ønsker å sette enda større fokus på den flerkulturelle ressursen, spesielt nå med den situasjonen vi ser i Europa, sier Moini.

- Vi ønsker å endre opinionen slik at man ser at hver innvandrer i landet representerer muligheter, sier hun.

Fulgte drømmen

Joytika Rodahl

Joytika Rodahl er opprinnelig fra India og var en av deltakerne i senterets iStart-priogram høsten 2014.

Hun har i løpet av programmet utviklet eget forretningskonsept og har startet bedriften KVNK Solutions som leverer kontorløsninger til private og offentlige bedrifter.

- Jeg har slitt veldig med å ha en jobb, og når det var nedbemanning så var det som oftest jeg som måtte gå, derfor bestemte jeg meg for å starte opp for meg selv, sier Joytika Rodahl (49), som i dag bor på Kongsberg.

- Jeg ønsker veldig å bidra til samfunnet, sier 49-åringen.

- Innvandrere er en viktig ressurs

Norsk senter for flerkulturell verdiskaping er grunnlagt på offentlig initiativ for å bistå innvandrere med bedriftsetablering.

Senteret er heleid av Buskerud fylkeskommune siden 2012.

- Jeg er kjempestolt over hva senteret har fått til i disse første årene, sier fylkesordfører Morten Eriksrød.

- Vi har i dag hørt de gode historiene om dem som har våget og satset og ble støttet opp!

- Det er fantastisk mye potensialet som vi alle bare må bli klar over, så det ser veldig lyst ut for senteret i årene som kommer, fortsetter Eriksrød.

Nasjonalt senter i Drammen

Monica Mæland
Næringsminister Monica Mæland fulgte åpningen av konferansen sammen med konsernsjef i Ferd, Johan H. Andresen.

Regjeringen har besluttet å utvikle et nasjonalt kompetansesenter for flerkulturell verdiskaping / innvandrerentreprenørskap. Det er lagt til Drammen.

Les også: Får 3,5 millioner kroner fra staten

- Gratulerer med de gode resultatene dere har oppnådd! Dere har nå tatt steget fra å være et regionalt senter til å bli et nasjonalt senter for hele landet, sier næringsminister Monica Mæland som var en av flere som deltok på konferansens første dag.

- Vi er veldig glad for å ha miljøer som oppmuntrer mennesker med innvandrerbakgrunn til å ta del i nytenking og innovasjon i Norge, sier Mæland.

- Norge trenger å engasjere alle våre ressurser når vi skal skape verdier for framtiden, sier næringsministeren.

- Vi har ikke råd til at kompetent arbeidskraft blir sittende på feil hylle eller i verste fall sitte på sidelinjen av samfunnet, avslutter næringsminister Monica Mæland.


Publisert 19. oktober 2015, oppdatert 19. oktober 2015.