Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Hansen, Rolf - keramiker

Rolf Hansen etablerte seg gjennom et langt liv som en av landets ledende keramikere. Fra 1947 bodde han i Kongsberg hvor han hadde sitt verksted i bunnen av Kullebunnbakken. Rolf Hansen ble født i Kristiania i 1922. Foreldrene het Karl Oskar Hansen og Thea Haugom.Av Einar Sørensen

Krigsårene ga vanskelige vilkår for en kunstutdannelse. I 1942 tok han Oslo dekoratørfagskole med reklame som fag, deretter et kurs hos Trygve Mosebekk som ble avsluttet 1944. Ved Åros keramikkfabrikk fikk han verkstedspraksis i årene 1945-46. I 1945 giftet han seg med Ragna Fusche. Det var således med en praktisk innretning Rolf Hansen begynte sin virksomhet som keramiker. Ved fabrikken på Åros innledet han samarbeid med dreieren Sven Skjæveland og den danske pottemaker Birgitte Carlsen. Sammen startet de i 1947 verkstedfellesskapet Kongsberg Keramikk. Produksjonen besto av bruks-keramikk i begittet leirgods og chamotte-leire. Chamotte er brent knust leire som blandes i leiren for å gjøre sterkere og hindre oppsprekking. Chamotte gir også en mer robust overflate. Hansen sto for dekorarbeidet med en abstrakt ornamentikk som hadde sine forutsetninger i samtidens internasjonale kunst. En studiereise i 1949 til Italia, Tyskland og Frankrike åpnet Hansen øyne for Picassos keramiske arbeider som inspirerte hans utrykksform. De enkle ornamentale figurene var både modernistiske, men viste samtidig bakover til oldtiden og til førmoderne kunstformer. Produktene fra Kongsberg ble jevnlig vist på Foreningen Brukskunsts høstmønstringer i Kunstnernes Hus, Oslo og ble berømmet for sin robuste form og fremhevelse av materialets egenskaper. Hansen fremsto snart som kunstnerisk leder, og etter at Skjæveland sluttet drev han verkstedet videre i sitt eget navn. Slike verksteder som produserte bruksgjenstander beregnet på vanlige menneskers hjem fantes mange steder i Norge på 50- og 60-tallet. I Kongsberg produserte man tekanner, kopper, krukker og fat. Hensikten var å produsere rimelige kvalitetsprodukter for vanlige mennesker. Det var den gang landet hadde lave produksjonskostnader og kunne levere lokalt produserte småskalaprodukter.

1 2

Fra 1958 ledet Hansen oppbygningen av en keramikkavdeling ved Plus verksteder i Fredrikstad. Samtidig ble hans verksted på Kongsberg drevet mot store høyder gjennom profilerte utstillinger og eksport til andre land. Også rene skulpturen, pinnsvin, ugler mm ble laget. Tradisjonelle dekorasjonsteknikker ble benyttet, som sgrafitto (der glasur avdekkes for å få frem underlagets struktur og farge før brenning) og begitting (påføring av tynt lag våt pipeleire, farget eller hvit i mønstre på det halvt tørkede leirgodset).

Kravet og forventningene om at kunsten skal være upåvirket av brukshensyn ble sterkere etter 1970-tallet og frembrakte en skille i interesse, men også i status, mellom det tradisjonelle begrepet brukskunst og moderne kunsthåndverk. Dette skillet innarbeidet seg også i Rolf Hansens produksjon gjennom en sterkere satsning på rene kunstuttrykk og offentlige dekorasjonsoppdrag.

3

Utover i 1960-årene utførte Rolf Hansen flere store veggutsmykninger med fargelagte fliser og veggrelieff. Her kan nevnes en stor keramisk veggdekorasjon i vestibylen på Oslo Legevakt i 1965, basert på Finn Christensens kartong, Wennersborg og Raumyr skoler i Kongsberg, 1965, Grand Hotel, Horten 1969, Kongsberg krematorium 1973, Fylkeshuset i Drammen1975, Fylkessykehuset (Sykehuset Buskerud) 1981. Han har også laget dekorasjon i naturbetong i inngangspartiet på den nye Kongsberg Husstellskole i 1979 (I dag Kongsberg videregående skole). Naturbetong ble også benyttet i hans dekorasjon i Sandsvær Sparebank 1979.

Ved siden av sitt verkstedarbeid har Rolf Hansen hatt lærerstillinger innen sitt fag: I 1958-59 var han lærer i keramikk ved Buskerud folkehøyskole, og han var lærer i form og farge ved Tinius Olsens skole, Kongsberg 1970-71. Han har hatt sentrale verv innenfor Foreningen Brukskunst og Norske kunsthåndverkere. Rolf Hansen fikk Kongsberg kommunes kulturpris i 1985, Buskerud fylkes kulturpris i 1998, og i 1955 fikk han gullmedalje i Les Chefs-d'œuvres de la Céramique Moderne , Cannes. Rolf Hansen døde på Tjøme i 2004.

4


På Lågdalsmuseet finnes en stor, fast utstilling med mer enn 100 av Rolf hansens arbeider. Besøk Lågdalsmuseets hjemmeider HER

Litteratur:

Norsk kunstnerleksikon, Oslo 1982, bd. 2, s. 76-78 (oversikt over arbeider og litteratur).

http://www.snl.no/.nbl_biografi/Rolf_Hansen/utdypning_%E2%80%93_1

Artikkel - info 
Sist endret 22.05.2012 Terje Bautz
Opprettet 21.05.2012 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut