Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Påske i historisk perspektiv
Ordet påske stammer fra hebraisk "Pesach". Det germanske navnet på fruktbarhetsgudinnen Eastre har gitt oss det engelske ordet easter.


Av redaksjonen i www.historieboka.no

Ordet "Pesach" betyr oppstandelse eller gjenfødelse og var opprinnelig en fest for å feire jødenes frigivelsen fra fangenskapet i Egypt. Ordet pesach kan også oversettes med "gå forbi" og henspiller på at dødsengelen gikk forbi alle jødiske hus da han drepte alle Egypts førstefødte (2. Mos. 12,27).

I den norske kirke feires palmesøndag til minne om Jesu inntog i Jerusalem, da folket hyllet ham med palmegrener. Torsdag i den stille uke kalles skjærtorsdag etter norrønt skira, som betyr «rense». Navnet refererer til at Jesus vasket disiplenes føtter denne dagen. Den påfølgende dagen, langfredag, er til minne om Jesu korsfestelse. Den tredje dagen etter at Jesus var død, kom noen kvinner til graven for å stelle liket med velluktende oljer. Da fikk de se at steinen som hadde stengt for graven, var veltet vekk. De gikk inn, og så at graven var tom. Plutselig sto det to menn i skinnende klær der, og kvinnene ble redde. Mennene sa til dem: ”Hvorfor leter dere etter den levende blant de døde? Han er ikke her, han er oppstått”. Da husket kvinnene at Jesus hadde sagt at han skulle stå opp igjen, og de løp glade avsted for å fortelle dette til disiplene.

Eastre Fruktbarhetsgudinnen Eastre fremstilles ofte som gravid i billedgjengivelser.
På bildet til venstre er også haren med.

Bildekilde: Wikimedia Commons

Eostur-måneden var det germanske navnet på april og betyr vårmåneden. Dette var gjenfødelsesmåneden da alt liv starter på nytt. Måneden hadde navn etter den germanske fruktbarhetsgudinnen Eastre eller Eoster. Jfr. engelsk easter. Hun var morgenens og begynnelsens gudinne. Det er her egget kommer inn som begynnelses-symbol. Gudinnen Eastre er som regel gravid i bildegjengivelser.

Det er gudinnen Eastre som knyttes til folkloren om påskeharen. En fugl klaget sin nød over at eggene hennes ble røvet. I sympati skapte gudinnen fuglen om til en hare. Men den omskapte fuglen savnet evnen til å legge egg så gudinnen ga haren evnen til å verpe i påsken.

Artikkel - info 
Sist endret 02.04.2012 Terje Bautz
Opprettet 02.04.2012 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut