Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Hansen, Fridtjof Theodor, maler fra Flå
Fridtjof Theodor Hansen var en to år yngre bror av Kristian Hansen som døde alt i 1938.


Av Einar Sørensen

Foreldrene Nils Ferdinand Hansen og Johanne Jonsen frembrakte tre kunstnersønner. Fridtjof ble, liksom broren Kristian, født i Flå i Hallingdal i 1906, mens broren Hjalmar ble født i Sel i Gudbrandsdalen i 1911. Liksom brødrene begynte Fridtjof på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole, og i de to årene han gikk der fra 1931 til 1932 hadde Eivind Nielsen og Olaf Willums som lærere. Som broren Kristian begynte han på Kunstakademiet i 1932 under Axel Heiberg og Jean Heiberg og gikk ut i 1935. Deretter var han elev av Carl von Hanno, Per Krohg og Henrik Sørensen. Fire ganger fikk han stipend fra Unge Kunstneres Samfunn.

Så kom krigen og etter de fem årene strev for å finne et levebrød. Mer vet vi ikke om

Fridtjof Hansen enn at han etter krigen var bosatt i Trøndelag, Det er ikke kjent for denne skribent hvordan hans bilder så ut, men han fikk antatt bilder på Høstutstillingen hele 7 ganger, mellom 1932 og 1949, og oppnådde dermed stemmerett i BKS. Siste gang han stilte ut offentlig var i Namsos Kunstforening i 1975. Det er heller ikke kjent når han døde. Fridtjof Hansen levde ennå i Grong sommeren 1982, da redaksjonen i Norsk kunstnerleksikon ble avsluttet. Kunstnere som forflyttet seg mellom regioner i Norge har utvilsomt fått lite oppmerksomhet i ettertiden. En ting er at kunstnere som ikke bodde og virket i hovedstaden eller i en av landets tre største byer ble mindre høyt verdsatt kunstnerisk enn de som virket aktivt i disse miljøer; en annen ting er at kunstnere som ikke trofast bodde livet ut i ett distrikt gikk glipp av den lokale oppmerksomhet som førte til salg, popularitet og minneutstillinger.

Litteratur:

Norsk kunstnerleksikon, Oslo 1983, bd. 2, s. 64-65.

Artikkel - info 
Sist endret 27.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 27.02.2012 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut