Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Hermetiseringens historie
Oppbevaring av matvarer har alltid vært en utfordring. Salting, tørking, røyking og gjæring har vært metoder for å få mat til å holde seg. Alle disse metodene har den bakdel at de reduserer matvarenes næringsegenskaper. Det aller beste ville naturligvis være å drepe bakteriene og hindre nye i å slippe til.


Av redaksjonen i www.historieboka.no

Nicolas Appert Nicolas Appert ,- hermetiseringens far

Bildekilde; Wikimedia Commons

Nicolas Appert virket som kokk og konditor i Paris fra 1784. I 1795 begynte han å eksperimentere i det små med å få matvarer til å holde seg spiselige og friske lenger. Han la matvarer i glasskrukker og la dem i kokende vann etter forsegling. Etter mange år med forsiktig eksperimentering deltok han i en oppfinnerkonkurranse som var utlyst av militærvesenet. Konkurransen gjaldt nettopp å få matvarer til å holde seg lenger enn de kjente preserveringsteknikker tillot. Han vant en større pengepremie. Samme år, i 1810 utga han en oppskriftsbok hvor moderne preserveringsmetoder ble beskrevet.

Verdens første hermetikkfabrikk

Nicolas Appert brukte pengepremien til å etablere verdens første hermetiseringsfabrikk i byen Massy utenfor Paris. Metoden handlet stadig om glasskrukker som jo lett knuses. Britiske Peter Durand tok patent på en tilsvarende metode for preservering, men han brukte blikkbokser. Slik ble den moderne boksemat-industrien etablert. Boksåpneren ble først funnet opp mange år etter dette så det var lenge en utfordring å åpne en "tin-can".

Apperts flaske Nicolas Apperts hermetiseringsflasker

Bildekilde; Wikimedia Commons

Norges første hermetikkfabrikk

I Norge ble den første hermetikkfabrikken startet i 1841 i Drammen av Chr. August Thorne. Her ble det produsert kjøtthermetikk. Først mot 1870' årene ble det fart i fabrikasjonen. Hanna Winsnes har i sin kjente kokebok en anvisning på "at nedlegge hermetikk". I private husholdninger ble det gjerne brukt patentglass som kunne lukkes med gummiring. De kjente "Norges"-glassene kom ført i produksjon i begynnelsen av 1900, men det fantes liknende patentglass produsert både i England og i USA. (Kilner and Mason jars)

Fiskehermetikk fra Vestlandet.

Fra 1870' årene kom fiskehermetikkindustrien for alvor i gang på Vestlandet. I 1879 ble de første eksemplene på brisling i olivenolje sendt ut i markedet. Dette ble snart en norsk verdensartikkel i tiden frem til 1920' årene og fabrikkene spratt opp over alt. I 1933 var det 200 hermetikkfabrikker i Norge. Mer enn 50 av dem i Stavanger.

Women_working_in_a_cannery Kvinner i fiskehermetikkindustrien.

Bildekilde; Wikimedia Commons

Første verdenskrig sparket i gang den helt store masseproduksjonen av hermetikk. Hærene trengte proviant som var holdbar og lett å transportere. Det påstås at i de "gamle" krigene hadde flere soldater dødd av sult og underernæring enn i strid.

Chr. Bjelland er et eksempel på vellykket etablering av fiskehermetikkindustri.

Canadisk plakat Canadisk plakat fra 1. verdenskrig som maner til "preservering"/hermetisering og forberedelser for dårligere tider

Kilde; Norges kulturhistorie, Aschehoug & Co. 1983, bind 6

Artikkel - info 
Sist endret 14.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 13.02.2012 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut