Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Luciadagen eller Lussinatta?
13. desember preges av kampen mellom lys og mørke, helgenen Lucia og demonen Lussi


Terra Buskerud - redaksjonen

St. Lucia er den eneste helgenen som ikke forsvant i reformasjonen i Skandinavia. Hun led martyrdøden i år 304 på Sicilia og ble feiret som helgen av den katolske kirken allerede fra år 400. Hun bar lys og mat til de fattige kristne.
Vår tids Luciafest har gamle elementer av lys- og solfeiring,- 13.desember var nemlig i sin tid fiksert som solsnudagen.

De tradisjonelle lussekattene skal bakes med safran for å få solens farge og kakenes fasong er opprinnelig gamle solsymboler.

Lussi derimot er mørkets skikkelse. Hun herjer i lussinatta og stakkars den som ikke holder seg innendørs etter mørkets frembrudd. Lussi var symbolet på selve ondskapen og folk gjorde mye for å beskytte seg. Tjærekors på dører, melbøler og øltønner hjalp godt og man måtte legge stål på brønnlokket. Lussi er lysets motpart, men også makker,- altså har vi å gjøre en en av mange gamle dualismer- dobbeltheter.
Både Lucia og Lussi har så godt som samme navn som Lucifer. Han var lysbringeren, men også den falne engelen som senere ble til djevelen. Dobbeltheten er altså på plass!

Antakelig på grunn av navnet Lucia - (Av latin "Lux" som betyr lys) ble sankt Lucia ofte påkalt i forbindelse med øyesykdommer og plager med syn og øyne.
I kunsten er hun ofte fremstilt med stiliserte øyne i hendene eller på et fat.
Sankt Lucia Sankt Lucia fremstilles ofte med et fat i hånden og på fatet stiliserte øyne.

Helgenen ble ofte påkalt for å helbrede dårlig eller manglende syn og øyesykdommer


Les mer om santa Lucia fra Siracusa
Artikkel - info 
Sist endret 12.12.2011 Terje Bautz
Opprettet 12.12.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut