Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Julenissen – hvem er han egentlig?
Sankt Nikolas var en gresk helgen og biskop i regionen Myra i dagens Tyrkia. Han var en rik og from ung mann som brukte sin rikdom til å hjelpe fattigfolk.


Av Terje Bautz

Det er skrevet utallige biografier om ham siden han døde for ca. 1650 år siden. Den mest berømte boken – "Den gyldne legende" fra midten av 1200'tallet fikk en eventyrlig suksess og ble spredt i svært mange avskrifter. Fra 1400'tallet i tusenvis av trykte eksemplarer. Den mest kjente enkelthistorien i "Legenda aurea" er denne;

- En fattig mann hadde tre døtre, men hadde ikke råd til medgift. Alternativet var å selge dem til et bordell. Nikolaus fikk nyss om dette og kastet skinnposer med gull inn vinduet til mannen. Tre ganger gjentok dette seg og døtrene ble reddet fra en skjebne verre enn døden. Mannen gjemte seg for å se hvem velgjøreren var, men ble på det sterkeste avkrevd taushet. Nikolaus ville være anonym i sin velgjørenhet.

Denne legenden finnes i utallige varianter verden over. I en av dem kaster Nikolaus den siste gullposen ned i pipa og den havner rett i den strømpa som den siste datteren hadde hengt til tørk på peishylla. De tre gullposene gjengis i mange av bildene av Sankt Nikolas. Ofte stilisert, men alltid i antall tre.

Nikolaus var kristenhetens desidert mest populære helgen og ble naturligvis eksportert til Amerika. Der ble han elegant mikset med nordisk nisse-folklore ispedd litt Tor med hammeren og hans vogn som trekkes av geitebukker. Slik ble den katolske helgenen først til en nordisk trollmann fra Ultima Thule og etter hvert gradvis til den snille julenissen med reinsdyr og slede.

Coca Colas store reklamekampanje i 1931 befestet verdens syn på julenissen,- en storvokst gubbe med hvitt skjegg og røde klær som fremmer kjøpelyst og kommers over alt hvor han viser seg.

St.Nikolas Nikolas, biskop av Myra i Lykia i det sørvestre Lilleasia en gang på 300-tallet.

Skytshelgen for blant andre sjøfolk, vinhandlere, parfymemakere, kannestøpere og fiskere.

De tre "tingene" han har i venstre hånd er stiliserte gullposer

Artikkel - info 
Sist endret 19.12.2012 Terje Bautz
Opprettet 07.12.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut