Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Trumbull

BilhistorieAv Anders de Lange

Gjennom hele bilhistorien har bilmerker kommet og forsvunnet. Noen har vært på markedet lenge, andre merker fikk veldig kort levetid. Trumbull kan stå som representant for bilmerkene med svært kort levetid. Etter kun to år på markedet forsvant bilmerket under tragiske omstendigheter. Historien startet da brødrene Trumbull kjøpte en liten bilfabrikk og startet produksjon av en egen bilmodell som fikk deres navn. Den nye bilmodellen var basert på en bilmodell som var blitt produsert tidligere av en annen fabrikk. Det skjedde i 1914. På den tiden var det stor konkurranse, og brødrene satset bare på en modell. Den nye bilen ble produsert som åpen eller lukket personbil, En liten varebil var også med i produktutvalget. Trumbull var en liten og lett bil som havnet i klassen ”sykkelbil”. Bilene fikk ord på seg for å være både solide og driftssikre.

I markedsføringen fortalte Trumbull at deres bil var mer enn en ”sykkelbil”. Den var en liten og lett 2 seters personbil. Men Trumbull ble ingen salgssuksess i hjemlandet USA, der var nok konkurransen for tøff. Fabrikken satset på eksport til Europa og Australia. Spesielt i Australia fant disse bilene et marked. Det så lyst ut for Trumbull, men historien fikk en brå og tragisk slutt. På en reise til Europa i 1915 hadde Isaac Trumbull med seg 20 biler om bord på linjeskipet SS Lusitania som ble senket i Atlanterhavet. Det ble også slutten for bilprodusenten Trumbull.

1915_trumbull-7august-nz Avisannonse fra 1915

Klikk annonsen for zoom


En av disse bilene havnet i Norge og befinner seg nå i distriktet rundt Drammen. Bilen er en 1915 modell og i svært god stand. Den har ført et svært aktivt liv, både her i distriktet og andre steder. Bilen er i nydelig og i svært god stand teknisk. Tidligere har den deltatt i mange veteranbilløp i Europa. I de senere årene har den for det meste gledet bilinteresserte i i distriktet rundt Drammen. I følge historien har bilen også vært filmstjerne. Den var med i filmen ”Bør Børson” hvor den både ble sveivet i gang og kjørte tur til stor glede for publikum. Den har også vært med på andre begivenheter. På kulturminnedagen 2006 i Drammen kunne publikum se den sammen med et gammelt tog utenfor Tollboden. Det var et virkelig historisk syn.

IMGP1081 Bakfra

Fra kulturminnedagen i 2006
Klikk for zoom
Foto; Anders de Lange


1914_trumbull-19des-2 Annonse 1914

Klikk annonsen for zoom

Artikkel - info 
Sist endret 11.10.2011 Terje Bautz
Opprettet 11.10.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut