Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Bergh, Gerhard – amatørmaler
Kunstneren som signerte sine malerier G. Bergh var formodentlig en flittig og flink amatørskildrer av steder og landskapsutsnitt. Bak signaturen skjuler seg formodentlig Gerhard Gunnerius Bergh, født 2.mars 1835 og død på Bragernes i Drammen 15.desember 1906. Han var født på Åssiden i Drammen, daværende Lier. Ved folketellingen i 1900 bodde han på pensjonat i Drammen.


Av Einar Sørensen

Han var sønn av Hans Reinholdt Bergh som eide ”Øia” i Drammenselva og Maria Knof. Dette var en kjøpmanns- og prestefamilie med vide forgreninger i Drammen, til Ringsaker, Tønsberg, Holmestrand og Christiania. I folketellingen av 1865 finner vi G. Bergh bosatt på Lier prestegård. Han var da 31 år gammel og ugift og yrket oppgis som fullmektig. Om han hadde noen kunstutdannelse er ikke kjent. Trolig var han og i slekt med Anton Bergh som også malte. Gerhard Bergh var i alle fall en ivrig amatørmaler i den store landskaps- og prospektstilen som på denne tiden var et stykke unna kunstens interessefelt, men fortsatt ble dyrket av mange.

Drammens jernstøperi på Tangen Prospekt av Drammens jernstøperi på Tangen, signert ”G. Bergh 1893”, Drammens Museum
Prospekt av Drammen 1883 Prospekt av Bragernes, signert ”G. Bergh 1883”, Drammens Museum
Kirke og prestegård, Prospekt av kirke og prestegård, muligens Svene, signert ”G. Bergh” men udatert, Drammens Museum

Drammens Museum har et signert stort prospekt over Drammen ”G. Bergh 1883”. Maleriet er svært detaljrikt og fint skildret, utvilsomt laget på grunnlag av et fotografi. Det fantes metoder den gang til å forstørre lysbilder mot et lerret slik at detaljer og linjer kunne overføres, og vi mistenker Bergh for å ha benyttet seg av slike tekniske hjelpemidler. Et prospekt av Tangen skildrer Drammens Jernstøperi, en moderne industribedrift skildret i en gammel prospekttradisjon. Prospektene viser at Bergh må ha hatt en viss skolering. Andre malerier av Berg viser steder på landet, et prospekt av en kirke og prestegård kan være Svene kirke eller muligens Lyngdal, og er adskillig enklere og ubehjelpelig utført. G. Bergh må benevnes dilettantmaler. Ordet har i dag en nedsettende betydning om en person som utgir seg for å kunne mer enn han kan, men i det italienske ordets egentlige betydning viste det til en opplyst ressursperson som var aktiv også innen kunst og vitenskap, og det for sin fornøyelses skyld. Vi må tro at G. Bergh hadde en stilling som ga ham anledning og overskudd til å male til ettertidens glede.

Oversikten bygger på notater i Drammens Museum.

Artikkel - info 
Sist endret 13.02.2013 Terje Bautz
Opprettet 19.09.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut