Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Sjåføren på den første bilruta Sokna – Hønefoss
Sigurd Hølen på Sokna rundet 80 år i 1984, og da hadde han hatt førerkort i 60 år. Med sitt nyervervede førerkort ble han en av de første som kom til å kjøre rutebil mellom Sokna og Hønefoss.


Av Egil Torgersen

I fem-seteren, som ble brukt første året, hadde han i blant opp til 13 passasjerer. Noen måtte stå på stigbrettet og holde hverandre i hendene for ikke å falle av. Tenker vi på det nå, var det liksom en helt annen verden, sa han tenksomt.

tegning Slik så tegneren for seg den første rutebilen som hompet seg frem på datidens grusvei fra Sokna til Hønefoss

- Hvordan var førerprøven den gang? – Den var enkel. Jeg fikk ikke et eneste spørsmål. Kjøreturen gikk bare fra Søndre torv til Nordre torv i Hønefoss. Dermed var jeg klarert som rutebilsjåfør hos min svigerfar Ole Lerfaldet.

Etter et år med femseteren ble det utvidelser. Først til en 16-seter og siden til en 21 seters buss. Men bilens plass i utviklingen var ennå ikke kommet. I 1932 ble konsesjon på rutebilkjøring nektet. Trafikken skulle overføres til NSB, og stoppesteder langs jernbanelinjen oppover dalen ble anlagt. Nå står de ubrukt og minner om en forgangen tid mens hypermoderne busser jager frem på bred asfaltvei parallelt med jernbanelinjen.

Det var skralt på mange måter før i tiden, men du verden så mye moro vi hadde, sa 80-års jubilanten med et smil i året 1984.

Fremgangen kom. Men i 1932 ble konsesjon på rutebilkjøring nektet. De reisende ble henvist til jernbanen. Rutebilsjåfør Sigurd ble arbeidsløs, men ikke rådløs. Han fant nye veier i arbeidslivet.

Artikkel - info 
Sist endret 12.09.2011 Terje Bautz
Opprettet 12.09.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut