Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Raaen, Asle. Maler og grafiker
Da maleren og grafikeren Asle Peter Raaen døde i 2007, 73 år gammel, forsvant en aktiv drivkraft i kunstmiljøet på Ringerike.


Av Einar Sørensen

Han var født i Drammen i 1934. Faren var maler og het Anton Raaen, og moren het Olga Jensen. Etter å ha gått på Bjarne Engebrets malerskole i Oslo kom Asle inn på Kunstakademiet i 1954. Under de fire årene der, hvor Per Krohg var hans hovedlærer, mottok han stipendier fra Drammen, blant annet kommunens kulturstipend i en årrekke. Etter Kunstakademiet perfeksjonerte han seg i grafikk på SHKS under Chrix Dahl.

I 1958 ble han tegnelærer ved Drammens realskole til 1962 da han gikk over til Lier realskole. Som kunstpedagog var han også knyttet til Kunst på arbeidsplassen. Med Statens kunstnerstipend besøkte han Paris og École des Beaux-Arts i 1963 og året etter Atelier Stanley William Hayter i samme by, der hovedvekten gikk på grafiske teknikker. Endelig tok han to år på Statens læreskole i forming for å kvalifisere seg som tegnelærer.

Asle Raaen_bilde

Figurer i blått, 1961, olje på lerret.


Som de fleste i sin generasjon var Raaens utgangspunkt rent figurative landskaper og figurbilder, men fra midten av 60-tallet bar det i abstrakt retning, inntil han arbeidet i et tilnærmet nonfigurativt formspråk. Interessen for grafikk var økende, og han arbeidet i Atelier Nord i Oslo. I 1964 hadde han separatutstilling i Drammens Kunstforening. Asle Raaen var en av grunnleggerne av kunstnergruppen GRAS i 1970 sammen med ledende kunstnere som Per Kleiva og Anders Kjær; her var hovedvekten lagt på grafikk, spesielt silketrykk, som gruppa innførte. GRAS-medlemmene dekket et bredt spekter av uttrykksformer, men samlet innenfor en klar politisk og samfunnskritisk posisjon. Senere opptok maleriene igjen Raaens interesse, og motivene ble mer figurative.

Fra 1977 ble Raaen lektor ved Ringerike yrkesskole og en aktiv kunstaktør på Ringerike. Han har hatt en rekke stillinger og verv i kunstlivet.

Litteratur:
Norsk kunstnerleksikon, Oslo 1986, bd. 3, s. 430-431.
Drammens kunstnere gjennom 200 år, Drammen 2010, s. 80-81.

Artikkel - info 
Sist endret 11.07.2011 Terje Bautz
Opprettet 11.07.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut