Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Nørregaard, Marit

Billedkunstnere fra Buskerud


Av Einar Sørensen

Marit Liv Nørregaard ble født på Kongsberg i 1885 og var datter av apoteker Harald Tillier og Cally Louise Paaske. Navnet Nørregaard fikk hun da hun i 1909 giftet seg i Kristiania med høyesterettsadvokat Harald Nørregaard. Inntil da hadde hun vært innom Den kongelige Tegneskole i Kristiania og studert under Christian Krohg på Académie Colarossi i Paris. Stipendier hadde hun fått fra Dronning Josephines legat, og stipendet holdt til en tur til Brussel hvor hun studerte en tid ved École Normale. Hun var også elev av Torstein Torsteinson, men det er ikke kjent når og hvor.

Litografi 1914

Portrett av Marit Nørregaard, 1914, litografi av Edvard Munch.


Marit Nørregaards kunstneriske produksjon består av naturalistiske landskaper, stilleben, figurkomposisjoner og portretter, etter hvert frodigere i former og farge. Hennes produksjon stanset ikke helt opp etter ekteskapet, slik det var vanlig, men bare nesten. Hun stilte ut på Høstutstillingen fra 1916 og en rekke ganger i årene fremover. Ingen større kunstinstitusjoner eier bilder av henne, noe som er symptomatisk for kvinnelige malere som hovedsakelig virket i privatsfæren. Edvard Munch har tegnet en portrettskisse av henne. Produksjonen ser ut til å ha økt etter ektemannens død i 1938, og hun hadde separatutstilling i Kunstnerforbundet i 1941. Hun var lærer et par år ved Statens kvinnelige industriskole og hun drev en privat maleskole i Oslo til ca. 1971. Hun døde i Oslo i 1981.

Litteratur: Norsk kunstnerleksikon, Oslo 1983, bd. 2, s. 127.

Artikkel - info 
Sist endret 06.06.2011 Terje Bautz
Opprettet 06.06.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut