Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Seeberg, Olga
Olga Elisabeth Seeberg ble født i Drammen i 1859 og var datter av kjøpmann Jonas Schriver Seeberg og Carlowna Christensen. Helt fra barnsben av ønsket hun å bli billedkunstner, men først i 27 års alder, som var en høy alder for skolegang den gang, fikk hun anledning til å begynne i kvinneklassen på Den kongelige Tegneskole i Kristiania.


Av Einar Sørensen

Av økonomiske grunner brøt hun av disse planene og slo isteden inn på kunsthåndverket som hun mente hadde større sjanse til å kunne bli en fremtidig levevei. Med støtte fra enkedronning Josephines legat reiste hun i 1887 til Dresden for å videreutdanne seg innen kunsthåndverk. Dette var midt i arts-and-crafts perioden hvor idealet var å gjenreise eldre tiders håndverksmessige tradisjoner og kvaliteter til erstatning for industrialderens manglende kvaliteter. Disse forestillinger, som bredte seg fra England utover Europa, kunne gi levebrød til mange flinke håndverkere og kunstnere, men produktene som kom ut av dette viste seg snart å bli for kostbare. Etter en tid gjenopptok Olga sine opprinnelige planer om å utdanne seg som maler, og antagelig i 1893 reiste hun til København for å ta fatt på videre kunststudier. Etter et år på en tegneskole drevet av paret Emilie Mundt og Marie Luplau ble hun elev ved Akademiets kunstskole for kvinner 1894-96. Hun var og elev av den danske naturalisten Georg Nicolai Achen. Nå deltok hun også på kunstakademiets årlige utstillinger på Charlottenborg. Olga Seeberg var en utpreget naturalist og ble regnet som en betydelig kunstner i sin tid i Drammen. En rekke ganger stilte hun ut i kunstforeningen, og hun var med å henge jubileumsutstillingen i 1911. I 1904 flyttet hun fra Drammen til Kristiania. Hennes tilknytning til Danmark ble stadig sterkere, og etter 1916 var hun definitivt bosatt i Danmark hvor hun levde resten av sitt liv til hun døde i 1943. I 1948 avholdt Drammens Kunstforening en minneutstilling og innkjøpte i den anledning bildet, Kone med hvit halsduk, 1893.

1

Kone med hvit halsduk, ca. 1893-94, Drammens Museum. Bildet ble innkjøpt til Drammens Faste Galleri i 1948.


2 3

Fra Lom, 1908, Drammens Museum

Blomstrende kaktus,
Drammens Museum.
Innkjøpt 1925 til Det faste GalleriLitteratur:
Norsk kunstnerleksikon, Oslo 198
Alsvik, Henning, Drammens Kunstforening 1867-1967, Drammen 1967, register s. 290.

Artikkel - info 
Sist endret 30.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 30.05.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut