Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Greve, Anita
Anita Ruth Greve, født i Kristiania i 1903, er kjent som et kvinnelig innslag blant en yngre generasjon av Holmsbumalere.


Av Einar Sørensen

Hun var datter av arkitekten Bredo Greve og Esther Haugberg. Etter opphold på en kunstskole i Paris gikk hun på Kunstakademiet i to perioder 1935-36 og 1938-40 og hadde Axel Revold og den danske konstruktivisten Georg Jacobsen som lærere.

Hun debuterte på Høstutstillingen i 1932 og var samme år med på utstillingen Bildende Kunstnerinner i Blomqvist Kunsthandel. På Høstutstillingen deltok hun i de fleste årene helt frem til 1970.

A.Greve

Motiv fra Holmsbu fra 1950-årene viser hennes arbeid med å skape fargesammenhenger der også grunderingens hvitfarge får stå frem i partier.

Foto Einar Sørensen.


Krigsårene innebar et avbrudd, og hun satt en tid på Grini, antagelig på grunn av aktivt motstandsarbeid. Rett etter krigen hadde hun sin første separatutstilling, på Kunstnerforbundet i 1946, og det var akvareller hun viste. Anita Greve tilhørte altså Holmsbukolonien og var gift med Anders Corneliussen. Hun var visstnok en markant og temperamentsfull kvinne som gjorde seg sterkt gjeldende. Etter krigen reiste hun mye og malte blant annet i Paris og Tunis. Hun skaffet seg hus i Støa i nærheten av Henrik Sørensens og Knut Hermod Knutsens eiendommer.

Typisk for sin tid malte hun landskapsskildringer og stilleben i en grov, forenklet naturalisme. Hennes bilder preges av fargestudier mer enn formgivning, og hun arbeidet med å nyansere en begrenset, dekorativ fargeskala, som med tiden ble mørkere. Greve deltok sammen med de andre malerne i å utsmykke Holmsbu kirke. Sammen med Reidar Fritzvold dekorerte hun prekestolen.

Litteratur:

Revold, Reidar, Norges billedkunst i det 19. og 20. århundre, Oslo 1953, bd. 2, s. 217-21.
Norsk kunstnerleksikon, Oslo 1981, bd. 1, s. 769.
Eier, S. L., Hurum historie, Hurum 1969, bd. 2, s. 476, 514-15, 518.

Artikkel - info 
Sist endret 10.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 31.01.2011 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut