Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Isbryteren Thor III 50 år
19. juni 2010 hadde havnevesenet satt som feiring av at isbryteren Thor III hadde vært 50 år i Drammen. Dette ble feiret på Tollbodkaia da isbryteren ankom fra Oslo sammen med 100 åringen D/S”Styrbjørn”, veteranbåten, D/S”Børøysund” fra 1908, sandjakten M/S”Christiane” fra 1879 og den nyere taubåten M/S”Tofte II” som ble bygget ved Mandals Slip i 1980.


Tekst og bilder; Stein Gulli

Det var et flott syn å se armadaen som ankom Drammen havn anført av Tofte II. Havnevesenet hadde åpnet lagerskuret ”Krüpers” minne, hvor de hadde forskjellige stands og det var kjøpt inn bl.a. 4000 lomper og pølser, så ingen skulle gå sultne hjem. En trofast gjeng med Sjømannsforeningen i spissen hadde samlet seg da båtene kom sigende inn på havna akkompagnert til hyggelig musikk og sang.

Selve jubilanten Thor III ankom som båt nummer to. 50 års jubileet ble nok feiret litt tidlig, men skulle man ha en åpen dag på havna for å ære jubilanten, så var det nok lurt å lage arrangementet på denne tiden av året. Dette til tross for været som ikke var det beste denne lørdagen. Det var nok opphold da båtene ankom havna, men trossene var ikke mer enn kommet i land før slusene åpnet seg og det høljet ned.

I 1957 bevilget Drammen Kommune 2,5 mill. kroner til ny isbryter. Kontrakten gikk til A.M. Liaaen i Ålesund og i 1960 gikk arbeidet fremover og den 9. august ble den nye isbryteren satt på vannet. Føreren fra D/S ”Thor II” hadde vært tilstede hele tiden og den 12. november kunne han ta M/S ”Thor III” på prøvetur med garantimaskinist Hans Huwiler om bord. Den 18. november 1960 ankom den nye isbryteren Drammen for første gang. Fører var som sagt Wilhelm Johansen og han sto om bord til høsten 1968 da Bukser og Bjergning A/S overtok driften. Første oppgave var selvfølgelig å holde fjorden åpen, men flere langturer ble utført med Johansen ved roret. Bl.a. var M/S”Thor III” i England og hentet to båter som var skadet ved brann. Disse ble slept til Haugesund for reparasjon. Det ble også utført redningsaksjoner og flere større tømmeslep. I 1968 kom det nye folk om bord og båten ble drevet helårlig på to skifts ordning med 24 timers beredskap. Det var forskjellig besetning om bord, men etter hvert var det Einar Haraldsen og Anders Skatvedt som hadde kommandoen. I mange år sørget M/S”Thor III” for assistanse for båter til Drammen og isbrytertjeneste for Drammen Havnevesen. Om sommeren var båten mye i Horten hvor den assisterte supertankere på Slagen. Ellers dukket den opp rundt Oslofjorden når behovet var til stede. En av oppgavene var assistanse av cruiseskipet M/S”Queen Elisabeth II” når denne var på besøk ved Akershuskaia i Oslo. Da var båtens 1400 BHK gode å ha.

Fortsatt er M/S”Thor III” med sine 50 år god å ha og fortsatt er båten godkjent for isbryting i Drammensfjorden og vi får håpe vi får se den på fjorden fortsatt i mange år.

I hvert fall var det artig å se 50 åringen i selskap med de andre veteranene da havnevesenet holdt ”bursdagsselskap” den 19. juni 2010 på Tollbodkaia med pølser og brus.

1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12

Artikkel - info 
Sist endret 14.12.2010 Terje Bautz
Opprettet 14.12.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut