Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Ring, Barbra (1870-1955)
”Det begynte på Bragernes i Drammen i Steens gamle hjørnegård mot elven,” forteller Barbra Ring i erindringsboken, Den gang da jeg var pige.


Av Hilde Diesen

”I bakgården var hjulmakerverksted. Vi bodde i andre etasje og mellom trær og vann kunne vi se over til Strømsøsiden og åsene bakom.” Forfatteren minnes den gamle brua, ”en forunderlig og farlig ting som kunne gå av på midten og slippe mastetopper gjennom.”

Moren til Barbra, Thora Ravn ”en av byens peneste damer” var datter av fogden i Buskerud, Tollef Ravn og Mathilde Richter. Faren, overrettsassessor Ole Ring var sønn av Jens Ring og Barbara Winsnes (Hanna Winsnes datter). Barbra ble født to år etter at hennes berømte oldemor døde.

Barbra Ring Barbra Ring fotografert ca. 1885

Da Babben, som hun ble kalt, var 3 år gammel flyttet familien fra Fremgaten til Mellemgaten, (i dag Torggata). ”Vårt hus lå nær parken, der spaserte jeg med min far søndagsmorgen, når han ikke bar meg på ryggen eller skulderen opp i åsen til Kloptjern.” I erindringsboken forteller Barbra Ring om byen og familien, om hvordan hun fulgte med da faren barberte seg og han innbilte henne at det var derfor hun het ”Barbera”, hun forteller små historier om barnepiker, tjenerskap og lekekamerater, om rittmester Borch, matematikeren Elling Holst, om malerinnen Gyda Gram og mange, mange fler.

Det største av alle barndommens eventyr opplevde Barbra bak ”plankegjerdet som skilte vår have fra Seebergs. Der bodde en pike med det forunderlige navnet Karlowna, og hun eiet en lekestue som hadde vært kahytt på hennes fars skip.” Riktignok hadde Barbra selv en lekestue, ”men den hadde ikke runde glassøyne og hadde ikke svømt på havet. I Karlownas Kahytt var alt smått husgeråd som hørte til en lekestue, men der var også hvite piggete koraller, som lignet små trær, og en glatt rosenrød konkylie som det suste i når man la den inn til øret. Karlowna ville innbilde meg at det var ’havets brus’ jeg hørte, men jeg trodde henne ikke, for hvordan skulle vel det kunne rekke hit, når det begynte helt utenfor Drammensfjorden! Karlowna fortalte at hennes far hadde funnet alle disse tingene med livsfare og det sto til troende. Denne faren viste seg aldri, og jeg spurte min mor: ’Tror du hun bare finner på ham?’ Min Mor svarte noe om en skipskapteins ’lodd’, hvilket ikke gjorde saken klarere.” Moren til Karlowna (Drammens Pippi), hørte ikke til de damene som ble bedt i selskap hos Ring-familien.

De første syv årene av livet bodde Barbra i Drammen, deretter flyttet familien til bestemoren på Ring-Stabekk, hun fikk ikke annen utdannelse enn middelskoleeksamen og før hun hadde fylt 20 år ble hun gift med en 14 år eldre grosserer, Thorvald Kirsebom. I 1902 da datteren Gerda* var 11 år, ble ekteskapet oppløst. To år senere i 1904 debuterte Barbra Ring som forfatter med Babbens Dagbok. Så fulgte, Anna Karina Corvin og fortellingene om Peik og Fjellmus. Barne- og ungdomsbøkene hennes ble populære, kom i store opplag og ble oversatt til flere språk. Hun skrev også eventyrkomedier for barn, ”Kongens hjerte” ble oppført flere ganger på Nasjonalteateret. I 1917 giftet hun seg med oberst Ragnar Rosenquist som døde i 1920.

Barbra Ring var produktiv som litteratur- og teateranmelder, utover bøker for barn, skrev hun også en rekke romaner for voksne, hun utga tre erindringsbøker fra sitt eget liv, en biografi om sin oldemor Hanna Winsnes og en brevsamling av samme, dertil en bok om kvinnesakskvinnen Fernanda Nissen. Barbra Ring satt i styret for Forfatterforeningen og Norsk Presseforbund i flere år. På 30-tallet ble hun mistenkt for å være nazistvennlig, fordi hun støttet Knut Hamsun i Ossietzky-saken. Hun var en sammensatt person, venninnen Fernanda Nissen skal en gang ha sagt til henne: ”Du er et av de frieste mennesker jeg kjenner, og samtidig et reaksjonært beist.”

Det meste av Barbra Rings store produksjon er glemt i dag, de en gang så populære bøkene står nedstøvet på bibliotekene. Men i 1909 skrev hun en liten fortelling og den glemmer vi aldri. ”Itte no knussel”, historien om Marte Svennerud med det store hjertet, forblir tidløs.

* Skuespiller Gerda Ring (f. 1891) giftet seg med teatersjef Halfdan Christensen. Hun ble 108 år gammel.

Artikkel - info 
Sist endret 10.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 26.10.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut