Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Looping the loop over Drammen i 1917
Den 30. November 1917 var det trekongemøte i Kristiania og sjefen for Marinens Flyvåpen Johan von der Lippe, var overadjutant hos kongen. Han ble spurt av Sveriges kong Gustav om hvilken beredskap man holdt, og fikk til svar 30 minutter på dagtid


Av Stein Gulli

Den 15. Oktober 1917 var Norges første jagerfly klart for prøveflygning i Horten. Dette skjedde etter en noe merkelig transaksjon som Vera Henriksen beskriver i sin bok om Flyvåpenets historie. Resultatet av dette var at Marinens Flyvåpen fikk kjøpe 10 stk. Sopwith Baby jagerfly fra England og nybygginger ved flyfabrikken i Horten ble kamuflert som reparasjon av havarerte fly. Norge kunne fremstå som det mest moderne flyvåpen i Skandinavia.

WiumNFF-1 Tegning; Per Wium

Klikk på bildet for å se stor utgave

Den 30. November var det trekongemøte i Kristiania og sjefen for Marinens Flyvåpen Johan von der Lippe, var overadjutant hos kongen. Han ble spurt av Sveriges kong Gustav om hvilken beredskap man holdt, og fikk til svar 30 minutter på dagtid. Deretter tok von der Lippe en telefon til Horten og beordret 3 jagerfly i luften øyeblikkelig. Etter 35 minutters flygning kunne Horgen med F-100, Riiser-Larsen med F-106 og Johan Johansen (senere Høver) med F-104 holde en meget flott oppvisning for de kongelige.

På turen tilbake til Horten, ble det også tid til en flyoppvisning over Drammen.

Ettermiddagsutgaven av Drammens Tidende skrev om hendelsen samme dag:

Looping the loop over Drammen.

19171130Sopwith Klikk på avisutklippet for å se leselig utgave

”Ved 2-tiden imiddags kom tre flyvemaskiner seilende indover Drammen.

Den sterke dur av motoren fik hurtig vendt opmerksomheten mot dem, og vi skal si, at folk fik noget at se paa. Den ene efter den anden begynte at gjøre ”looping the loop”,- i store, jevne sving gjorde de sine kolbøtter gang efter gang til publikums store forbløffelse. Derefter vendte de kursen utover fjorden, sandsynligvis mot Horten. Saavidt vi kunde se var det marinens flyvere , som her var på færde og gav Drammen et intryk av at vore marineflyvere er kommet et stykke længer i kunsten end de fleste har vist.”

Kilder: Stein Gullis samling.
Vera Henriksen: Forsvarets hitorie.
Drammens Tidende: 30. nov. 1917.
Norsk Flyhistorisk Forening

Tegning: Per Wium,Drammen.

Artikkel - info 
Sist endret 13.09.2010 Terje Bautz
Opprettet 13.09.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut