Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
D/S Uræd, bygget i Hamburg i 1887

Slepebåter og isbrytere på Drammensfjorden
Stein Gulli har tilrettelagt bilder og nøkkeldata om kjente taubåter i Drammen for historieboka. Serien presenteres ukentlig vinteren 2009-10. Vi mangler bilder av flere av båtene og oppfordrer leserne til å hjelpe oss. Ta kontakt med redaksjonen i historieboka eller direkte til Stein Gulli hvis du har bilder eller utfyllende informasjon. HER kan du laste ned en alfabetisk liste over alle kjente slepebåter i Drammen

Klikk på bildet for stor utgave
Uræd

D/S URÆD
Kjennetegn: Ukjent.
Bygget: Hamburg 1887.
Byggemateriale: Jern.
Bygg nr. ukjent.
Maskin: Damp 62 IHK.
13,18 BRT
4,72 NRT
40,4 ft lengde
10,3 ft bredde
5,7 ft dypgående
Hastighet: Ukjent.
D/S"URÆD" Ukjent K.sign. Hjemmehavn: Hamburg
1887 Bygget for ukjent tysk rederi.
1898 D/S”URÆD” Ukjent K.sign. Hjemmehavn: Drammen.
A/S Transport (Finn Friis) første båt. Fører: Los Jørgen Friis.
1906 Div. arbeider utført ved Drammens Jernstøberi og mek. VerkstedA/S.
1920 I 1920 årene ble båten ført av Johan Halvorsen og en Herr Gustavsen som mannskap. Bilde av båten med åpent styrhus i nittentyveårene med mannskapet på dekk. (Johans Halvorsens sønn, Willy står også avbildet. Dennes sønn Harald arbeidet i Drammen havnevesen i mange år.)
1957 Båten ombygget.
M/S”URÆD” Ukjent kallesign. Hjemmehavn: Drammen
1964 Montert Dieselmotor type MWM 6 syl 180 BHK med vridbart propellanlegg.
1967 Tilbudt for salg ved opphør av A/S Transport.
(Se rapport sign. Olav Vold.)
M/S”Pelle” LM4790 Hjemmehavn: Tønsberg.
1986 Sunket på Tønsberg havn julen 1986.
1987 Hevet og fotografert ved Kanalbroen i Tønsberg. Antagelig hugget.


Bildetekst
; D/S Uræd i Drammen ca. 1920. Legg merke til at båten på sommertid kunne fjerne styrhuset på varme dager. På dekket ses mannskapet Johan Halvorsen og Gustavsen med Halvorsens sønn Willy som var født i 1913. Foto Harald Halvorsen (Havnevesenet)

Annen informasjon
;

Jørgen Friis og tømmermann Simensen kom med båten fra Hamburg i 1898. Dette var før Kieler kanalen var åpnet og mange historier verserer i denne forbindelse. Kommet rundt Danmark og inn mot Svenskekysten var det et forrykende uvær. På den lille båten begynte vannet å slå over. Det rant ned i maskinrummet og tilslutt sluknet fyren. Det begynte å nærme seg forlis, da de kom seg inn til Marstrand på den siste steamen. Der fikk de vilt ut og satt båten i kjørbar stand for resten av turen til Drammen.

Rapport dt. 16.8.1967 signert Olav Vold:

Båten har stål dekk og stål overbygg.Den har ingen oppholdsrum, men et bord og en benk plassert akter i det litt store styrhus. Ingen separat lensepumpe. 12 volts dynamo er koblet på motoren. Leverer strøm til to akkumlatorer og 12 volts lysanlegg i styrhus og maskinrum. Båten er pent opppusset og hendig og kvikk som slepebåt i Drammenselven og havna. Skroget er tynnbygget og ikke tilstrekkelig vedlikeholdt så båten trenger overhaling før den kan bryte is. Dynamo er for tiden vekk for reparasjon.


Artikkel - info 
Sist endret 06.09.2010 Terje Bautz
Opprettet 06.09.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut