Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Sverdsliren i Kongshaugen på Veien
sverdslirebeslag
Oldsaksfunn i Buskerud

I 2010 presenterer den elektroniske historieboka en serie oldsaksfunn fra Buskerud. Etterhvert legges presentasjonene inn bak egen "knapp" i venstre meny på forsiden. Gjenstanden finnes i oldsaksamlingen

sverdslirebeslag

Sverdsliren i Kongshaugen på Veien.
Datering; Eldre jernalder (Romertid) - År 0 - 400 etter Kr.
I 1824 utspant det seg en spennende historie på Veien. Under ledelse av general major Gram ble den største av gravhaugene åpnet. På folkemunnet har haugen navnet Kongshaugen. Og ikke uventet var det de mest fantastiske ting som så dagens lys etter å ha ligget skjult i jorda i nærmere 2000 år.
En av de mest praktfulle gjenstandene som ble funnet var sverdsliren med sølvbeslag og doppsko. Beslagene er rikt dekorert med border, stjerner, tvilling hestehoder og ansiktsmasker. Trolig skulle ansiktsmaskene i kombinasjon med dyrefigurer gi sverdet beskyttende egenskaper. Lignende sølvbeslag er funnet i det danske offerfunnet Nydam II.

Foto: Oldsaksamlingen
Tekst: Siw Anita Lundø
Klikk på bildet for stor utgave

Andre gjenstander som ble funnet i Kongshaugen var blant annet beltespenne i sølv, gullringer, en mosaikkperle, skålvekt i bronse og drikkehorn med bronsebeslag.

Kongshaugen antas å være fra overgangen mellom yngre romertid og tidlig folkevandringstid, det vil si ca 300-400 e.Kr., og er den rikeste utstyrte graven på Veien. Hvem personen som lå gravlagt i Kongshaugen var vet vi ikke, men det er ikke utenkelig av sverdet har tilhørt en høvding som bodde på Veien i eldre jernalder.

Utfyllende artikler: Se flere oldsaksfunn fra Buskerud HER

Artikkel - info 
Sist endret 09.11.2010 Terje Bautz
Opprettet 07.06.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut