Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Fra Steinberg

Serien "gamle Nedre Eiker"
I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker
Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

12
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dagFra Steinberg

Dette postkortet er stemplet 1909, som forteller at vi altså befinner oss like etter århundreskiftet. Huset til høyre tilhørte i sin tid Nils Sørensen, som i likhet med mange steinberglendinger arbeidet som fløter.

Helt til venstre legger Steinberg stasjon, og huset til høyre tilhørte Nils Brekke. Bygningen i midten er Steinberg bruksskole som blir omtalt tidligere i serien ”gamle Nedre Eiker”. Steinberg stasjon, (definert som stoppested) ble anlagt i 1906 og fylte en viktig funksjon i mange år, ikke minst som knutepunkt for godstrafikk. Her ble sand fra Jacob og Isak Horgens sandtak sendt med toget til Oslo. Jernbanevognene, 7 av gangen, sto på sidesporet. Spesielt etter krigen overtok lastebilen mer og mer etter hest og vogn fra sandtaket til stasjonen. Det gikk 16 store trillebårlass på lasteplanet, og hver vogn rommet 3 billass. På det meste gikk det 14 sandvogner per dag. Den fineste sanden gikk til ulike jernverk ( f.eks. Jøtul i Lommedalen) og ble brukt som formsand i støpeprosessen. Med hovedmengden av sand ble levert til Oslo kommune, som brukte sand i asfaltproduksjonen. Det kommunale verket lå i Bjørvika, omtrent der operabygget er reist. Etterspørselen må ha vært stor, siden det hendte mer enn en gang at Oslo kommune sendte sine egne lastebiler for å dekke behovet. Stasjonen var betjent og hadde både billettsalg og post, sågar et lite venterom.
En av betjentene som var ansatt ved stasjonen i en årrekke, var Anders Karlsen, som også var medeier i Marie Karlsens kolonialbutikk på Tråkka i Krokstadelva. .

Artikkel - info 
Sist endret 27.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 31.05.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut