Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Hagatjernveien

Serien gamle Nedre Eiker
I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker
Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

11
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dagHagatjernveien en gang på 1930-tallet

Bildet viser den første krappe svingen til venstre i den gamle Hagatjernsveien, der innkjøringa til Korpeveien er. Huset på bildet tilhørte Johan Dammen.

Boligfeltet Åkerbråten ligger i dag på området nedenfor til venstre. Øverst på den andre siden av elva ser vi den karakteristiske kuppelen til Krokstadkollen. Det hadde nok lenge gått et tråkk eller en skarve kjerrevei opp til Hagatjern, men bildet tyder på at veien nettopp er utbedret til kjørevei, sannsynligvis i midten av 1930-åra. Sikkert er det i hvert fall at Håkon Nilsen startet opp Hagatjernsruta i 1937, med en førkrigsmodell, med kjennetegnet F-1666. Ruta ble innstilt under krigen, men kom i gang igjen i 1946. Ruta hadde 5 daglige avganger, noe som lettet forbindelsen mellom utkant og sentrum, samtidig som Hagatjern som fritidsområde økte i popularitet. Ruta gjorde det lettvint for både unge og eldre å komme fram til badeplassen om sommeren. I 1956 ble en større buss, en Volvo med kjennetegnet F-1686, satt inn. Ruta ble overtatt av N.E.kom. bilruter i 1958, fortsatt med Håkon Nilsen bak rattet. Før det var noen biltrafikk å snakke om var den bratte og svingete veien en ideell akebakke for fartselskere. Her suste kjelker av alle størrelser og modeller nedover. Særlig på holkeføre var det uunngåelig at ferden endte med rundkast i terrenget så snøspruten stod. Hagatjernsveien ble også brukt som akebakke for de største klassene i folkeskolen. Først opp bakkene til fots med kjelkene på slep, så en pause og fram med nistebakka og kakaoen før rekka med kjelker satte utfor, til lyden av unger som hylte og skreik av fryd.

Artikkel - info 
Sist endret 27.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 25.05.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut