Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Osbakken en gang i 1950-åra

Serien "Gamle Nedre Eiker"

I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker
Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

10
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dagOsbakken en gang i 1950-åra

Bildet viser den nedre delen av Osbakken, antagelig i 1950-åra. Karene på bildet er til v. Arvid Larsen (Bukken) og Erling Pedersen ( Daumann)

Vi tar med oppnavnene, siden Osbakken sannsynligvis er det mest konsentrere område for oppnavn i hele Norge. ( I jubileumsboka til O.I.L. finnes det en samling på rundt 200 navn) Osbakken har selvsagt navnet fra Mjøndalsbekken som renner ut ved det gamle kislageret til cellulosefabrikken, nå Eiker Trykkindustri. Osbakken, som er området fra brua over bekken og opp til Rygh, ble tidlig bebygd, (usikkert hvor tidlig) men den første bebyggelsen langs veien og ned elvebakken besto av småhus bebodd av arbeiderfamilier, først husmenn og tjenestefolk under Rygh, senere arbeiderne på Mjøndalen cellulose og Papyrus.

På bildet nede til høyre ser vi den gamle vannposten med vann fra Hagatjern. Vannet ble ledet i ei rørgate til Mjøndalen cellulose. Vannposten var selvsagt svært viktig før husene fikk innlagt vann, og sikkert et samlingspunkt for siste nytt. Vi kan også slå fast at bygningen til høyre i sin tid var Johannessen og Wikens kolonialbutikk. I det største, hvite huset opp til venstre startet Windsrygg sin forretning. Før brua kom var kirkegjengerne fra sørsida avhengig av båtskyss. Den gamle kirkeveien ned til båtplassen gikk ned bak Windsryggs hus. ( bevart som Gamle Kirkevei ned til jernbanen)

Men hva er opprinnelsen til oppnavnet Bukken? Det eneste sikre er at Bukken er registrert som bosted ( gårdsnr 8,12) under Rygg Øvre. Den populære forklaringen er legenden om bukken som skal ha hoppet over elva på det smaleste. Det skal være usagt, men det er lite trolig at en slik hendelse skal ha gitt navn til en eiendom. Kunne det være en bukk til å fortøye båter i, eller kom det av en landskapsformasjon? Det er opp til enhver å tro det en vil.

Artikkel - info 
Sist endret 27.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 10.05.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut