Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Arbeider'n i Solbergelva

Gamle Nedre Eiker
I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker
Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

Nr. 8
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dagArbeider'n i Solbergelva

Det egentlige navnet var Solbergelvens arbeiderforenings lokale. Bygningen fra like før århundreskifet eksisterer fortsatt, men har nå i mange år tjent som lokaler for et bil- og sveiseverksted.

”Arbeider’n” var det folkelige navnet på forsamlingshus som ble reist av de såkalte arbeiderforeningene rundt om i landet fra slutten av 1800-tallet. Det var for øvrig i Arbeider’n i Mjøndalen ( for lengst revet) at Nedre Eiker Fagforening ble stiftet i 1906. Arbeiderforeningene var opprinnelig stiftet og støttet av velstående borgere, som så det som sin oppgave å sørge for ”arbeidernes opplysning og åndelige oppbyggelse.” I virkeligheten handlet det like mye om å demme opp for den gryende sosialismen, som med god grunn ble oppfattet som en trussel for det bestående klassesamfunnet. Marcus Thrane og hans bevegelse hadde blitt knekket av maktapparatet, selv om bevegelsens hovedkrav var allmenn stemmerett og andre reformer til fordel for fattigfolk. Før den sosialistiske arbeiderbevegelsen slo igjennom tidlig på 1900-tallet hadde kampen om innflytelse stått mellom Høyre og Venstre. Da fagforeningene ble stiftet, hadde arbeiderforeningene utspilt sin rolle.
De som kom sammen i Arbeider’n i Solbergelva var hovedsakelig teglverksarbeiderne og sliterne fra de mange ”brøtta”. Her ble det diskutert politikk og her ble det holdt foredrag for fullsatte hus. Men den sosiale siden ble også ivaretatt med ukentlige kinoforestillinger, som eneste sted i Solbergelva. Gode inntekter kom fra lørdagsfestene, der krangel og kamp med bare never var faste innslag. Selvsagt var det fra Arbeider’n i Åserudgata at 1.-maitoget startet på sin rute og gata ble sågar kalt Arbeidergata.
En gammel solbergelving mottok i sin ungdom en uforglemmelig opplevelse på Arbeider’n.
Han husker at stedet fikk besøk av en kjent operasanger. Han var kledd i sjakett med et stort rødt silkeskjerf rundt halsen og med flosshatt på hodet, en bekledning som neppe noen gang var sett i Solbergelva. Det var spesielt sangen Vintergatan som gjorde inntrykk på denne ungdommen. Da han kom ut i den stjernesådde vinterkvelden ble Åserudgata plutselig forvandlet til Vintergatan i hans fantasi. Hvem var så denne elegante sangeren? Mest sannsynlig operasangeren Ivar F. Andersen, han som ga navnet til IFA-pastillene.

Artikkel - info 
Sist endret 27.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 03.05.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut