Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Gamle Krokstadelva

Gamle Nedre Eiker
I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

Gamle Krokstadelva
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dagGamle Krokstadelva

Bildet er gjengitt i Nils Johnsens bok Nedre Eker med teksen ” Krogstadelven før cellulosetiden.” Men vi befinner oss nok ganske nær, sannsynligvis rundt 1890.

Krogstad cellulosefabrikk kom i drift i løpet av 1895, som en arvtaker etter Spikerfabrikken i Øvre Krokstadelva. ”Lysagers gård” også kalt Walstadgåden(1902) på Gatetråkka, nå Møbelgrotten, er som vi ser ikke kommet opp ennå. Bygningene i forgrunnen er for lengst revet og gitt plass for bank, bensinstasjon og brua over til Storsenteret. Jordene opp mot Bedehusgata (der Sparebankbygget og parkeringsplassen ligger) tilhørte Herlofsen Rygh, ( det mørke huset) men senere solgt til Krogstad, som brukte jordet som opplagsplass for de store tømmerlunnene.

Om vi følger Krokstadbekken oppover, gjemmer den et enestående stykke industrihistorie, med sine mange møller og sagbruk. Spikerfabrikken var i sin tid en av de største i landet, kjent både innen- og utenlands for sin K, preget på spikerhodene. Av spesiell interesse er skinnegangen fra elva opp til Sagstedbrua, der tømmeret ble trukket av hester fram til en svingskive. Den siste biten av transporten ble i hovedsak besørget av vannkraft. Veien mellom elva og Spikerfabrikken ble naturlig nok en hovedåre for gamle dagers industri; tømmer og varer opp langs veien, og spiker tilbake for utskipning.

Den store, hvite bygningen i skogkanen midt på bildet er Lysakergården. Til venstre ser vi Øvre Krokstad ( Solløs) og Nedre Krokstad. Driftsbygningen på Nedre brant en gang rundt 1920 og lå borterst og øverst der Bjerkeliveien ble anlagt. Noe som ikke har endret seg er den majestetiske Krokstadkollen øverst på bildet.

Artikkel - info 
Sist endret 02.01.2013 Terje Bautz
Opprettet 19.04.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut