Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
17. mai i Mjøndalen 1928

Gamle Nedre Eiker
I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker
Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

Mjøndalen 17. mai 1928
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dag17. mai i Mjøndalen 1928

Den store bygningen er Mjøndalen øvre skole fra 1901, mens ”Gamleskolen” til høyre ble satt opp 18 år tidligere. Mjøndalen var det hurtigst voksende tettestedet i bygda ved århundreskiftet, noe førte til stadig utvidelser og nybygg for å dekke behovet for klasserom.

Den nye øvreskolen hadde 4 klasserom, og gamleskolen 3 klasserom, 2 nede og 1 i annen etasje, der også lærerværelset var. Mjøndalen Øvre skole var i bruk helt fram til dagens skole sto ferdig i januar 1960. Mellom bygningene ser vi en del av lange uthuset med vedskjul og sine rekker av utedoer, jentene til høyre og guttene til venstre. Bak gjerdet lå i mange år lærer Hopens store hage full av bikuber. Annen etasje på skolen tjente som lærerbolig, blant annet for veteranene Olav Austad og frk Tærum og mange andre, helt fram til huset ble revet og tomta klargjort for den nye kirken, som sto ferdig i 1984. Før Veiavangen kom på plass i 1962, ble de ledige klasserommene ved Mjøndalen skole brukt som en midlertidig løsning for ungdomskolen, som ble innført i 1960. ( andre midlertidige klasserom var brannstasjonen og avholdslokalet)

Helt nederst til høyre ser vi litt av Vikevjen ( ”Evja”), i alle år et stort søkk i landskapet, der Veiabekken og Vrangbekk møttes og fikk ( ifølge Wildenvey) navnet ”Siljuelv” den siste strekningen. Utover på 1960-tallet ble Evja fylt opp og bearbeidet til det som i dag er Wildenveys plass. Avdukingen av monumentet fant sted søndag den 18. juni 1967, som samlet en stor folkemengde med taler og musikalske innslag av Steinberg musikkorps og den kjente trekkspilleren Kåre Korneliussen, også fra Steinberg. Blant æresgjestene var Wildenveys kone, Gisken, og billedhoggeren Ørnulf Bast. Den drivende kraft bak monumentet var Wildenvey-eksperten og journalisten Åge Sørensen.

Selv om 17. mai tidlig ble en nasjonal samlingsdag, fikk dagen hard konkurranse av 1. mai
i 1920-30-årene harde politiske motsetninger. Ikke minst gjaldt dette den arbeiderstyrte kommunen N. Eiker. Med full mobilisering av fagforeningene, samlet 1. mai i mange år flere mennesker enn ”borgertoget”.

Artikkel - info 
Sist endret 27.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 13.04.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut