Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Daler Teglverk

Gamle Nedre Eiker
I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker
Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

Teglværket
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dag

Daler Teglverk ca. 1912 - 13

Produksjonen av teglstein har hundreårige tradisjoner her i landet. I den spede begynnelse var det en attåtnæring for bønder som hadde tilgang på god leire. Men etter hvert som behovet for byggmaterialer økte, og nye produksjonsmetoder ble tatt i bruk, grodde større og selvstendige verk opp som paddehatter.

Det var på slutten av 1800-tallet at de fleste teglverkene i Nedre Eiker ble anlagt. Mest kjent i ettertid er Solberg og Åserud, som også holdt det gående lengst. Til sammen var teglverkene i en periode den største arbeidsplassen i bygda, etter papir- og cellulose. I 1900 var 5 verk i gang med til sammen 176 arbeidere.
( papir- og cellulose 197) På sørsida kom Langesø (1873) og Daler (1874) Årsproduksjonen ved Daler alene kunne komme opp i 1.5 millioner murstein, ½ million takstein og 150.000 drensrør.

Bildet viser Daler teglverk en gang etter 1912-13, siden den hvite bygningen er trafokiosken. Daler var nemlig tidlig ute med å gå fra damp til elektrisk drift. Omleggingen førte også til at verkets ansatte, de nærmeste bondegårdene og Ytterkollen skole ble skaffet elektrisk lys. En viktig investering var en såkalt ringovn, en smart patent som gjorde det mulig med mer kontinuerlig drift.

Den sterke byggevirksomheten i Christiania skapte gode tider for teglverkene, og nye verk ble anlagt, men oppgangstiden fikk en brå slutt da krakket kom i 1899, noe som rammet hele teglverksindustrien. I 1916 ble Daler teglverk solgt for kr. 75.000 til et aksjeselskap. Etter en viss oppgang igjen under 1. verdenskrig ( 1914 -18) meldte nedgangstidene seg på ny. Siste eier var konditor Bøhm i Drammen, som holdt det gående et års tid Rundt 1928 brant Daler-verket ned og ble aldri bygd opp igjen.

Artikkel - info 
Sist endret 29.05.2012 Terje Bautz
Opprettet 06.04.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut