Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Mjøndalen 1900 - 1902

Gamle Nedre Eiker
I samarbeid med Eiker Arkiv presenteres våren 2010 en serie illustrerte artikler fra gamle Nedre Eiker
Artiklene legges etterhvert bak eget menypunkt i temamenyen på venstre side,- "Gamle Nedre Eiker"

Av Arve Somdahl

Mars1
Klikk på bildet for stor utgave
Klikk HER for å se samme motiv i dag

Mjøndalen anno 1900 -1902
Bildet er et utsnitt av et større oversiktsbilde av Nedre Eiker like etter århundreskifet, i en tid med stor økonomisk aktivitet, i og med at storindustrien gjør sitt inntog i bygda. Det var på denne tiden at skolegutten Herman Portås fra den samme utsikten telte til 11 fabrikkpiper bare på Mjøndalssida. Det var pipene fra kalkfabrikkene, dampsagene, Mjøndalen Cellulosefabrikk og andre bedrifter fra den tiden, men før papirfabrikkene. På bildet er det vanskelig å bestemme plasseringen av de ulike kalkfabrikkene, blant annet på grunn av perspektivet, men Åsen kalkfabrikk ( 1898) lå mellom Strandveien og jernbanen, like nedenfor brua.

Mjøndalen Kalkfabrikk ( 1874) og ”Schibbye-ovnen” ( 1896) lå på området mellom jernbanebrua og Gjestgiveriet. Eker Kalkfabrikk (1896) lå bak jernbanestasjonen, mellom elva og Strandveien.
Mjøndalen Kalkovne lå der den nye brannstasjonen er anlagt. Nå er alle kalkfabrikkene en saga blott, men satte sitt preg på Mjøndalen i flere generasjoner. Kalken ble hovedsakelig brukt som ”bindemiddel” i mørtel og sement – og etter hvert til kalking i jordbruket.

Et uavklart problem er murbygningen i midten til høyre. Igjen kan perspektivet forvirre. Er det den nye jernbanestasjonen under oppføring? Om vi ser på bygningen med lupe, finner vi spor av sot etter en brann, taket er borte, og pipa står igjen midt i bygningen. Da det er dokumentert at Mjøndalen meieri brant i 1900, virker det nokså sikkert at det er den nedbrente meieribygningen vi ser. Et annet holdepunkt er at stasjonsbygningen har valma tak, mens bygningen på bildet har en vanlig, spisset gavl. Meieritomta ble ekspropriert av Drammen-Randsfjordbanen. Det nye meieriet kom i drift i 1902. For øvrig var den gamle ”Meierisalen” møtesal for herredstyremøtene og samlingssted for organisasjoner og dansetilstelninger. Det var her MIF ble stiftet i 1910
På denne tida var det Strandveien som knyttet ytterpunktene sammen, siden det ikke fantes noen egentlig Arbeidergate. Den ble ikke fullført før tidlig på 1920-tallet en gang. Før den tid var det en kort veistump fra jernbanebrua ned til Lydia Pettersens hus, der gullsmed Tande hadde sine lokaler.

Artikkel - info 
Sist endret 27.02.2012 Terje Bautz
Opprettet 22.03.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut