Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Ole Einar Bjørndalen fra Simostranda – verdens fremste skiskytter gjennom tidene
Ole Einar Bjørndalen f. 1974, norsk skiskytter, har tatt 44 medaljer i OL og VM, derav 20 gullmedaljer – 6 i OL og 14 i VM. Det er ingen andre skiskyttere som har tatt like mange gullmedaljer og medaljer totalt som Bjørndalen.


Tekst og foto: Åse Klundelien. Klikk på bildene for stor utgave

Hans største OL var i Salt Lake City i 2002, hvor han tok gull på 20 km, 10 km sprint, jaktstart og stafett, det vil si at han tok gull på alle skiskytternes øvelser. Han er den første som har tatt gull i alle fire skiskytterøvelsene i samme OL. Bjørndalen har, til og med 10. januar 2010, 91 individuelle seire i skiskyting i verdenscuprenn, og en verdenscup-seier i langrenn.
Han fikk Egebergs ærespris i 2002, noe som regnes som norsk idretts høyeste utmerkelse.
Modum kommune fikk i 2008 satt opp en nesten 3 m høy statue av Ole Einar Bjørndalen på Simostranda, og har kalt stedet ”Ole Einars standplass”. Statuen er laget av Kirsten Kokkin.

Bjørndalen 1 Bjørndalen2

OL i Vancouver i 2010 begynte ikke så bra for Ole Einar. Han fikk ”bare” en sølvmedalje på 20 km. Han ble nr 7 på jaktstarten, tok 17. plass på sprinten og 27. plass (av 30 deltakere) på fellesstarten! Men så – på skiskytterstafetten – gjorde det norske teamet en strålende jobb. Ole Einar var ankermann som vanlig, og teamet ble gullmedaljevinnere igjen.

I 2002 etter seirene i Salt Lake City, sa Ole Einar: - Alle medaljene betyr like mye for meg. Den første var viktig for fortsettelsen. Den andre fikk jeg fordi jeg var veldig god i sprint. Jaktstartgullet var vanskeligst fordi jeg var sliten og knytt i hodet. Men stafettgullet var det viktigste fordi hele laget var med på det.

Den kjente treneren Johan Kaggestad, også fra Modum, sier om Ole Einar: - Ole Einar brukte ikke sitt store talent som sovepute, men jobbet stadig for å bli bedre. Uansett prestasjon her og nå, er det alltid det neste løpet Ole Einar ser på som det viktigste.
-Nærmere perfeksjonisten enn Ole Einar kommer en ikke. Han er alltid nysgjerrig på de små ting som kan gjøres bedre, og har et rått fokus på utvikling, ikke bare resultater.

Emil Hegle Svendsen, som har blitt sponset av Bjørndalen, fikk gull foran Ole Einar på 20 km i Vancouver. Etter løpet sa Svendsen: -Jeg tror ikke jeg ville vært her hvis det ikke var for Bjørndalen. Jeg trener sammen med ham hver dag, og jeg prøver å kopiere alt han gjør. Jeg skylder ham stor takk. Jeg er ydmyk over at jeg er på samme team som ham.

Til tross for 27.plass på fellesstarten, sa Ole Einar med et lite smil: -Klart jeg er skuffet, men jeg må jo se litt humoristisk på det også. Det skal jo ikke være mulig å skyte så dårlig!

Etter stafetten i Vancouver, sa han: -OL ble perfekt. Jeg hadde som mål å ta to OL- medaljer, og helst gull. Å vinne stafetten er stort. Å vinne gull samme med de andre er nesten større enn å vinne individuelle gull.

Kilder: Store norske leksikon supl. 2010, Wikipedia, Idrettshelter fra Buskerud, DT, VG, Aftenposten, Nrk

Artikkel - info 
Sist endret 01.03.2010 Terje Bautz
Opprettet 01.03.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut