Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Den som leiter kan finne
En digital fortelling om en slakter som het Oluf Nilsen. Fortalt av IKA-Kongsberg, det interkommunale arkivet på Kongsberg.


Knut Jordheim, IKA Kongsberg

For den som leiter kan kommunale arkiv gi verdifulle opplysninger om et levd liv. Ved Interkommunalt arkiv Kongsberg har vi tidligere hatt et prosjekt der vi har fulgt kildene etter slakteren Oluf Nilsen fra Stavern – et livsløp i kommunale arkiv. I kombinasjon mellom kommunale og statlige kilder har vi forsøkt å skape en form for helhet rundt livet til Oluf Nilsen. Nå har dette også blitt til en digital fortelling. Dette arbeidet er både et eksempel på hvordan kommunale kilder kan gi verdifull informasjon for slektsinteresserte, og hvordan vi som amatører kan lage en fortelling etter konseptet Digitalt fortalt.

En digital fortelling av denne typen som er basert på historisk materiale, vil nødvendigvis være en fiksjon. Men den er altså basert på tilgjengelige kilder. Vi har forsøkt å holde oss nær til kildene, men noen fortellergrep må til for å skape en sammenheng. På den digitale siden er vi amatører – både i det å skrive manus, lage regi og i datatekniske løsninger. Tilgjengelig programvare følger med som standard til de fleste pc-er. Du trenger derfor kun litt tålmodighet, nysgjerrighet og et kreativt sinnelag. Så kan dette både være morsomt og billig.

Oluf Nilsen Oluf som gammel Oluf Nilsen som ung og gammel

Klikk på bildene for stor utgave

Se den digitale fortellingen HER

Oluf Nilsen fikk et langt liv i Stavern (1870-1849). Han arbeidet som slakter i byen, gift og hadde flere barn. Prosjektet om Oluf Nilsen er gjort i samråd med familien som også har bidratt med verdifullt bildematerialet. Dette gjelder også foreningen Venner av Gamle Stavern. Men det er IKA Kongsberg som står ansvarlig for resultatet.

Følg denne lenken inn til historien om Oluf Nilsen fra Stavern

Artikkel - info 
Sist endret 10.04.2012 Terje Bautz
Opprettet 13.01.2010 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut