Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Om fattigmann

I motsetning til store kaker som måtte stekes i ovn, kunne småkaker som Fattigmannsbakkels kokes i en gryte med fett, på grua. I Danmark kalles denne kakesorten Klejner og på islandsk Kleinur, fra det tyske ordet ”klein” – altså små. Da er ikke veien så lang til småfolk eller fattigmann. Av oppskriften under blir det en god kakeboks full. Hanna brukte 24 - 30 egg til fattigmann. Da blir det minst 6 ganger så mange ”Fattigmenn”, men så var det også gjerne 6 ganger så mange munner å mette på en prestegård, både fattige og rike.



Av Hilde Diesen

OPPSKRIFT:

Fattigmannsbakkels

4 egg minus 1 hvite
4 ss fløte
4 ss sukker
4 ss smeltet smør
2 ss cognak
litt revet sitronskall
½ ts kanel
½ ts kardemomme
ca 350 g hvetemel

Egg, fløte og sukker piskes sammen. Tilsett smør, cognak, sitronskall og krydder.
Det er en fordel ikke å ta alt melet i med en gang, men la deigen stå kaldt over natten, for så å elte inn resten. Bruk bare så mye mel som nødvendig. Den skal kjevles tynt ut. Skjæres med en spore i snipper, lag et riss i midten som den ene enden dras igjennom. Kan også stikkes ut i forskjellige figurer, trekanter, rundinger, lange strimler eller lag din egen variant.
Kokes i smult. Tas opp og legges på håndklepapir eller flatbrød.

Artikkel - info 
Sist endret 21.12.2010 Terje Bautz
Opprettet 08.12.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut