Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Haglebumannen
I juli 1918 var Lars Besserud og Ole Lien fra Eggedal ute for å prøve fiskelykken i Haglebuvann. På jakt etter mark veltet Knut unna en flat stein og fikk øye på noe jern som stakk opp fra jorden. Det viste seg å være et stort enegget sverd og en rekke andre jernsaker. De hadde funnet en rik mannsgrav fra merovingertid, 650-750 e. Kr.


Av Ola Rønne

Funnene og beliggenheten forteller mye om mannen. Sverdet og rester av skjoldet viser at han har vært en fri mann og en kriger. De seks pilene kan ha vært brukt til kamp, men jakt har vært svært viktig i disse fjellstrøkene. Bisselet viser at han har vært rytter, på ridetøyet skal storfolk kjennes. Ildstål, ildflint, øks og kniv er vanlig og nødvendig utstyr for å overleve i fjellet. Sigdbladet kan ha blitt brukt til fórsanking. Nøkkel og restene av et skrin viser at han har hatt med seg personlige ting av en viss verdi med i det hinsidige. Smedtangen viser at mannen kan ha vært smed, men mest sannsynlig har han drevet med jernvinna. Kanskje har han vært hva vi dag ville kalt en entreprenør, en som har satt i gang og kontrollert utvinningen av jern?

Haglebufunnet Jernalderfunnet fra Haglebuvannet. Datering; Merovingertid (550 - 800 etter K.) Legg merke til skjoldbulen som er unik.

Klikk bildet for stor utgave

Nyere arkeologiske undersøkelser fra Haglebuområdet viser at de eldste sporene etter jernproduksjon er fra samme periode som grava. Skjoldbulen er av en type som stammer fra kontinentet. Lignende skjoldbuler er funnet i Vestfold. Har Haglebumannen skipet jernet sitt ned Lågen og byttet det mot et moteriktig skjold? Graven ligger ved en utløper av den gamle veien mot Vestlandet, Normannslepa. Kanskje har Haglebumannen vært en viktig person som har drevet handel med lokalt framstilt jern både til Vestlandet og Vestfold.

Artikkel - info 
Sist endret 20.04.2009 Terje Bautz
Opprettet 20.04.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut