Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
På kino midt i forrige århundre

Det var aldri noe tull med min barndoms idealer. Hopalong Cassidy, Zorro og Tarzan leverte alltid valuta for kinobilletten.


Av Terje Bautz

Men kinosjefen dreiv noen ganger med uhederlige metoder og viste bare halvparten av filmen. Fortsettelse neste uke,- akkurat når filmen var på det mest spennende. En gang var det stopp akkurat da Zorro blei klemt i hjel av en steinvegg som bevega seg. Del to fikk jeg ikke sett. I 50 år har jeg lurt på åssen det gikk. Det ordna seg vel siden det kom flere Zorrofilmer etterpå.

Zorro illustrasjon Illustrasjon; Geir Helgen

Klikk på bildet for større utgave

Så kom Windjammer,- filmen om skoleskipguttas opplevelser i utlandet. Jeg er ganske sikker på at det blei mange flere søkere til skoleskip etter den filmen.Selv fattern blei med på langtur til Oslobyen og Colosseum. Hans første og nestsiste kinobesøk. - Det er mye bedre med radio, mente fattern. Da kan du se for deg dine egne bilder. Han ble lurt med på Sound of Music mange år seinere, men han så den bare en gang.

Det var flere kanaler til opplevelser med levende bilder i min barndom.Filmavisa viste sjøsetting av skip, åpning av jernbaner og andre viktige satsinger. Det bidro til at Einar Gerhardsen blei statsminister enda en gang. På skolen så vi dokumentarfilm fra Afrika. Jeg er stadig helt sikker på at det finnes et flott land som heter Belgisk Kongo hvor alle er blide og snille og nakne. Også vet jeg hvordan de baker brød på Island,- de koker det i varme kilder!

Egentlig savner jeg skolefilmene fra Norsk Opplysningsfilm AS. De ga en god følelse av å lære nyttige ting på en lettvint måte, men aller best husker jeg når filmen røyk. Da hendte det at vi gutta lærte noen nye ord av kinomaskinisten.

Zorro med pisk Tegning; Charles Norris

Klikk på bildet for større utgave

Artikkel - info 
Sist endret 10.01.2012 Terje Bautz
Opprettet 07.04.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut