Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Pilegrimenes helgen St. Jakob
Det finnes ei legendevise som handler om St. Jakob.Visa åpner med at apostelen Jakob blir sendt til ”hedenlandet” Spania.Av Egil Olaussen

Det finnes ikke noen kjent tidlig referanse til Jakob i Spania, men kirken i Compostela er bygd på et sted hvor det var en tidlig kristen kirkegård og hvor en ukjent helgen ble gravlagt.

Det finnes også beretninger om at Jakob ble gravlagt i Jerusalem, og at hans legeme ble flyttet til Spania da muslimene erobret Palestina på 700-tallet.

En legende fra 800-tallet forteller at etter Jakobs martyrium brakte hans disipler Athanasius og Theodor legemet ombord på et skip og lot en engel styre skipet. Mange mirakler skjedde under transporten; selv Spanias dronning skal ha omvendt seg. Skipet landet i Galicia (Nord-Spania), nøyaktig samme sted hvor Jakob gikk i land da han misjonerte i Spania, hvor hans disipler begravde ham i Iria Flavia og bygde en liten kirke over graven. Da disiplene døde, ble de begravd sammen med ham. Under kristenforfølgelsene under keiserne Decius (249-51) og Diokletian (284-305) forfalt kirken, og da vestgoterkongen Leovigild noen århundrer senere innførte den arianske vranglære i Spania, ble stedet glemt, og bare en muntlig tradisjon om apostelen Jakob holdt seg.

Da de siste kristne samlet seg i Nord-Spania for å drive muslimene ut av landet, så eneboeren Pelayo en natt en gang mellom 824 og 829 et uforklarlig lys fra en busk. Dette lyset kom igjen natt etter natt, og til slutt ga han biskop Theodemir av Iria Flavia beskjed. Han lot busken grave opp, og under den fant man legemene til Jakob og disiplene. Da kong Alfons II fikk høre om det, bygde han en kirke over graven. En annen versjon sier at biskopen i 830 ved stranden fant den ødelagte sarkofagen til Jakob på et sted som kaltes «Campus Stella», stjernemarken. Iria Flavia var etter tradisjonen stedet hvor Jakob gikk i land da han kom til Spania for å misjonere.

Jakobsvisa finnes i mange versjoner i Norden. Den samlede tradisjonen for denne balladen forteller om Jakob som, etter påbud fra Jesus, foretar en reise. Han overvinner naturkreftene og seiler på en flytende gråstein til kongen av ”Hedningeland” for å misjonere. I en verbal kappestrid med kongen om hvilken gud som er sterkest av den hedenske og den kristne, blir Jakob satt på prøve. Kongen lover å omvende seg og underlegge seg kristendommens Gud dersom Jakob kan gi ham tilbake hans druknede sønn. Jakob leser høyt fra Bibelen, ”Jo mere han læser, jo mere han sång / alt ti han fekk dei döde bein på gång”, står det i balladen.
Kamskjellsymbolikken har antakelig sammenheng med dette havbunn-miraklet hvor den druknede sønnen hentes opp fra dypet.

I Skandinavia kalte man Spania på 1000-tallet for «Jakobsland». Ved siden av Roma og Jerusalem er Santiago verdens viktigste valfartsmål.

Helgendagen til St.Jakob er 25.juli, og som du vet, kalles dagen Jakob Våthatt!

Artikkel - info 
Sist endret 30.03.2009 Terje Bautz
Opprettet 30.03.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut