Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Jernalderens Brettspill Hnefatafl

Arkeologiske utgravinger har vist at mennesker har underholdt seg med forskjellige spill i tusener av år. Terninger fra India som ble brukt i spill, er faktisk 5000 år gamle.Av Kjell Erik Sønsterud

Vikingene hadde flere typer spill. Dette viser funn av blant annet terninger og brettspill. I de islandske sagaer nevnes også en hel rekke brettspill: halatafl, godatavl, skakatavl (sjakk), kvatrutavl (backgammon) og, det spesielt nordiske strategispill, hnefatavl. I motsetning til sjakk, har hnefatavl hatt sin opprinnelse i Norden.

Spillere Spillebrett


I Voluspå[1] kan vi lese at gudene spilte brettspill på Idavollen:

Glade i tunet
tavl de spilte,
gull i mengde
manglet de aldri,
til tre trollsterke
tussemøyer,
kom fram til æser
fra jotunheimen.

Hnefatafl var populært i Skandinavia så tidlig som år 400 e.Kr., og vikingene brakte det med seg til land de erobret. Gjennom århundrene forandret spillet seg og forskjellige versjoner er funnet i utgravninger på steder fra Irland i vest til Ukraina i øst.
I manuskripter blir spillet av og til nevnt og omtalt som Hnefatafl eller "Kongens bord". Det hadde sin storhetstid i landene i Nord-Europa under middelalderen.
Spillebrettet har antakelig hatt svarte og røde ruter.

I et håndskrift av Fridtjov den frøknes saga sier Fridtjov at han vil sitte på den fagre ruta, og mener da antakelig at han spiller på røde ruter.
Spillet handler om en konge som blir angrepet i borgen sin. Med hjelp av mennene sine skal kongen ta seg fram til en av de fire mørke hjørnerutene. Det gjelder for han å kunne rømme før motstanderne får tak i ham. Angriperne skal prøve å slå kongen før han når en av hjørnerutene.

Hvilket av brettspillene funnet fra Uggestad stammer fra er ikke lett å si, men det mest nærliggende er jo nettopp Hnefnatavl, da dette var mest utbredt.

[1] Norrøn opphavs- og endetidsmyte, handler om hvordan verden, gudene og menneskene ble til.

Artikkel - info 
Sist endret 23.03.2009 Terje Bautz
Opprettet 23.03.2009 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut