Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Alterkorset fra Uvdal stavkirke
Alterkors fra Uvdal stavkirkeOldsaksfunn i Buskerud
I 2008 og 2009 presenterer den elektroniske historieboka en serie oldsaksfunn fra Buskerud. Etterhvert legges presentasjonene inn bak egen "knapp" i venstre meny på forsiden. Gjenstandene finnes i Oldsaksamlingen/Kulturhistorisk museum.

Alterkors fra Uvdal stavkirke

Alterkors fra Uvdal stavkirke
Alterkors av eik beslått med tynne forgylte kopperplater med drevne og graverte ornamenter. Forsiden har vært smykket med en rekke fargede steiner av hvilke bare fire -tre grønne og en hvit- er tilbake. På korset er foruten en Kristusfigur fastnaglet små relieffigurer og beslagplater av emaljert kopper. Emaljen er grubeemalje av den art som kalles "en taille d'epargues" med blått som framherskende farger. Beslagene er Limonsinerarbeide fra tiden før 1200 av den alminnelige fabrikkmessige art. På forsiden av det fire bilder i relieff. I midten den korsfestede Kristus med lutende hode, tretakket krone og iført blått lendeklede. På tverrarmene står Maria og Johannes i halvfigur og nederst en mannlig figur . Beslaget på stammens øvre ende mangler, idet korset her er avsaget. På baksiden er der i midten en rund medaljong med bilde av Kristus som verdensdommer. Ytterst på korsarmene er festet beslag med evangelistsymbolene, løven til høyre, øksen til venstre og engelen nederst, mens Johannes-symbolet som skulde ha stått på stammens øvre ende, mangler. Mellom disse ser man merker etter fire mindre ovale beslag.

Klikk på bildet for forstørring
Foto: Oldsakssamlingen, Eirik Irgens Johnsen


Ytfyllende artikler: Les om Uvdal stavkirke HER

Artikkel - info 
Sist endret 06.02.2013 Terje Bautz
Opprettet 15.12.2008 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut