Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
En utvandrer til Amerika
24 år gammel reiste Ole Skimten til Amerika. Året var 1906. Han begynte som pelsjeger dypt inne i villmarka. Med indianere som nærmeste naboer.Av Egil Torgersen

Utvandringen til Amerika representerer en vemodsfylt epoke. Norge hadde ikke næringsgrunnlag nok til alle. Noen måtte reise. Noen kom aldri igjen. Det var ofte tungt for dem som ble igjen hjemme. Ennå oppbevares gulnede og tåremerkede brev - med takk for alt - og hils alle kjente.

24 år gammel reiste han til Amerika i 1906. Han begynte som pelsjeger dypt inne i villmarka. Med indianere som nærmeste naboer. Der inne var det barske forhold. I blant med voldsomme stormer. En gang ble han overrasket av et forrykende uvør med snøfokk som slettet alle spor, Da følte han seg sikker på å omkomme. Men lykken sto han bi, og han gikk rett på den vesle hytta han hadde bygget.

Ole Skimtens pelsjegerhytte Ole Skimtens første pelsjegerhytte i Amerika.
Bilde utlånt av Egil Torgersen, Hønefoss.
Klikk på bildet for større utgave
Etter at Ole var reist gikk hans mor, Kristi, hjemme og undret på hvordan det gikk med sønnen i det fremmede land.

Så en dag bestemte den viljesterke 45¨åringen seg til å dra over havet for å oppsøke han. Det lykkes. Hun greide å finne fram til pelsjegerhytten hans i i det fremmede landet der vest.

Kristi ble betatt av landet og ble boende der noen år. I papirene hennes fra den gang heter det at hun hadde lært seg engelsk ganske bra.

Flink som hun var med mat, ble hun overkokke på et sykehus. Da hun kom hjem til Hedalen kjøpte hun 500 dekar skog til gården for penger hun hadde tjent.

Etter noen år begynte Ole Skimten som snekker. Nå bygget han seg en større hytte hvor han også hadde ku. I 1909 reiste han tilbake til Norge og giftet seg.

Ole hadde underoffiserskole og da første verdenskrig brøt ut i 1914 reiste han brått tilbake til Amerika. Som amerikansk statsborger ønsket han å stille til krigstjeneste om det skulle bli behov.

Han ble i Amerika til 1918. Da hadde han kjøpt land og bygget hus. Planen var da å reise til Norge for å hente familien. Men kona, Karine, nektet å flytte fra Hedalen. Dermed måtte Ole arbeide videre med barndomshjemmet, Skimten. Han var heldigvis en allsidig kar. Alt fra snekker, smed og urmaker til småbruker. Et strevsomt liv endte allikevel bra til slutt.


Artikkel - info 
Sist endret 26.08.2008 Terje Bautz
Opprettet 26.08.2008 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut