Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Svartkatten. Et stykke teaterhistorie fra Vestfossen i 1971
Politisk teater i kjølvannet av konkursen ved Vestfos Cellulose i 1970
Torsdag 22.april 1971.

Det går en stri strøm av folk inn i Folkets Hus i Vestfossen, arbeidere ved Vestfos Cellulose, folk fra ledelsen ved fabrikken, fagforeningsfolk, og andre vestfossinger gjør seg klar til landet første oppsøkende teaterforestilling.


Av Stein Andersen


Stemningen er fortetta.. Om noen minutter braker det løs.. Teaterstykket Svartkatten, skrevet av forfatter Bjørn Nilsen i samarbeid med skuespillerensemblet og arbeidere ved A/S Vestfos Cellulose, skal slippes løs på folket.

Ensemblet er klart: Skuespillere: Frøydis Armand, Veslemøy Haslund, Jan Hårstad, Kjell Kjær, Lars Andreas Larsen og Liv Thorsen. Janken Varden har regien. Musikken er laga av Egil Kapstad.

Stykket tok utgangspunkt i nedleggelsen av Blåfarveverket i 1848. Marcus Thrane tar ordet, har noe blitt bedre på drøye hundre år ? Er Arbeiderne i noen bedre stilling nå? Kapitaleierne, ledelsen, hvilket spill driver de med?. Fagforeningene, hvem tar de egentlig stilling for?

Gjennom viser, sketsjer, små ”bilder” stiller Svartkatten et kritisk lys på alt dette. Fagforeningen jobbet for ledelsen og for kapitalen, ikke for å sikre arbeidernes rettigheter. Ledelsen tenkte bare profitt, og det samme gjorde bankene som stilte kapital til rådighet. Ikke mye hadde forandret seg fra Marcus Thranes tid. Dette var budskapet forfatter Bjørn Nilsen sammen med teaterensemblet ønsket å formidle i Svartkatten.

Stykket vakte betydelig oppsikt. Faktisk allerede før stykket var vist. Hva skulle skuespillere reke rundt på fabrikken for? Hva var grunnen til at de bare ville snakke med arbeidere?

Så kom altså premieren, og da braket det løs igjen. Kanskje ikke så mye i diskusjonen som avsluttet teaterstykket. Ikke så mange deltok i diskusjonen. Reaksjonene var mange. Flere av arbeiderne mente stykket på en god måte satte fingeren på ømme punkter., og virkelig kjente seg igjen i de påstandene kom med.. Flere av de som var intervjuet sa at de kunne stå inne for hvert ord som ble sluppet løs fra scenen..

Fagforeningen og ledelsen mente det helt annerledes. De mente at stykket var en helt skeiv framstilling av de faktiske hendelse, og at mange arbeideres syn var misbrukt. De mente også at skuespillet hadde et helt håpløst utgangspunkt, i og med at teatergruppen og forfatter i hovedsak hadde intervjuet arbeiderne ved fabrikken. Reaksjoner og forklaringer fra andre, var overhodet ikke hensyntatt.

Også i pressen var det delte reaksjoner. Nationalteateret var med denne forestilling helt på ville veier. Ikke skulle skattebetalernes penger brukes til slikt.

Dagbladets Harriet Eide skrev- ”Man kan mene hva man vil om stykkets innhold, men at det fungerte ut fra intensjonene, er i hvert fall sikkert”. Det var oppsøkende teater som møtte publikum på hjemmebane med problemer som angikk dem, og responsen uteble ikke. Forestillingen ble ofte avbrutt av spontan applaus. Problematikken i stykket nådde tilskuerne. I stedet for som en advarsel mot politisk og oppsøkende teater, tjener det som en inspirasjon for andre som vil prøve seg.

Helge Loland i avisa Fremtiden sa –” Intensjonene bak stykket har sikkert vært de beste, og vi kan være enige i at det pekes på vesentlige ting. Men derfor kan det ikke være nødvendig å henge ut personer som i den vanskelige situasjonen etter konkursen forsøkte å gjøre en helhjertet innsats for de oppsagte. I den forbindelse tenker vi først og fremst på fagforeningsstyret, forbundsledelsen i Papirindustriarbeiderforbundet og på de lokale arbeidskraftmyndighetene”.

Odd Einar Andersen i Verdens Gang skrev –”Den tidligere administrerende direktør ved Vestfos Cellulose, Ulf K. Dahl, fikk like etter påske vite via radioens Østlandssending at det skulle lages et teaterstykke basert på de begivenheter som inntraff på Vestfossen i desember i fjor.

Ingen har konsultert den tidligere direktør, som i høyeste grad stod midt oppe i det dramatiske som skjedde. Ingen har spurt han om hans versjon av hva som gikk for seg på industristedet Vestfossen de råkalde førjulsdagene i fjor.”

Svartkatten_plakat

Artikkel - info 
Sist endret 29.11.2007 Terje Bautz
Opprettet 29.11.2007 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut