Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Peter skolegutt, Hole 1907

For 100 år sia gikk Peter Lyse på Sundvollen skole i Hole. Det er mange som har gjort det. Men Peter har skrevet ned hvordan det var.

Av Olav Norheim

Det var mye nytt en fikk se og lære i storskolen. Her var det både kart og globus og tellerium. Med tellerium kunne en sveive gjennom hele året med sol og måne, sommer og vinter. TelleriumFotograf: www
Peik, Peter skoleguttFotograf: Arkivbilde, Hole bygdearkivDet store Europa-kartet var morosamt. Noen av landa ligna kjente ting. Italia var en lang støvel. Men rarest var ”Den Skandinaviske Halvø”. Norge og Sverige ligna ei stor bikkje, en St. Bernhardshund på sprang sørover. Frambeina var Skåne og bakbeina var noe av Finland og Kola. Kjeften var Skagerrak, åpen og ferdig til å sluke Jylland.

Forskjell på skolematen

På skolen skulle det ikke være forskjell på folk. Men likevel. Det var noen forskjeller som vistes, som alle kunne se. Det var forskjell på klea. Og det var forskjell på maten.

De som kom fra en bondegård, hadde god niste: pølse og fleskerull og spekeflesk. Det var godt.

Ungene til dem som hadde enda bedre råd, hadde hvitt hvetebrød og franskbrød.

De fattige, slike som Peter, hadde bare kokte poteter med salt på.

Alle var snørrete

Men noe var likt for alle, enten de var fattige eller rike: Alle var snørrete om vinteren. Jentene brukte lommetørkle. Guttene snytte seg i votten og tørka resten av snørra på jakke-ermet.

Artikkel - info 
Sist endret 08.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 30.05.2007 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut