Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Krigen i Eiker – Distrikt 1412
9. april 1940 kom krigen til Norge. Det eneste Eiker-bygdene merket til krigen den dagen var en tysk motorsykkelordonnans som stoppet i Mjøndalen og SvastikaFotograf: Terje Bautzspurte etter veien til Hokksund. Det var ikke et varsel om at Eiker- kommunene skulle slippe billig unna. Gestapo-sjef Hellmuth Reinhardt konstaterte at på Eiker var det ingen okkupasjon – det var krig.

Av Korus DA v/Kjetil Røren
Videoknapp
Fotograf: Terje Bautz Klikk på videoknappen til venstre for å se filmen om sabotasjen på Sørlandsekspressen

Sabotasjen av Sørlandsekspressen
Sent på kvelden den 7. oktober 1943, høres et buldrende drønn fra grustaket ved Ryggkollen i Mjøndalen. Folk tittet ut av vinduene sine og lurte på hva det kunne være. Snart går det opp for de fleste av at det har vært en sabotasjeaksjon mot toget som var på vei til Kristiansand. Om bord var det flere vogner, fullastet med tyske soldater. To av vognene tipper ned skråningen og ut i Drammens elva. Flere omkommer. Tyskernes gjengjeldelse kom umiddelbart. En jern ring legges rundt Drammen, Øvre og Nedre - Eiker. Mange blir arrestert. 5 av de arresterte blir henrettet. En av dem, Arthur Simensen, fotballspilleren fra Mjøndalen, med flere landskamper, var påtenkt oppgaven som områdesjef for Milorg i begge Eiker bygdene.Det var ikke Milorg som var ansvarlige for denne aksjonen, men den mer voldelige kommunistgruppen til Asbjørn Sunde, kjent som ”Osvaldgruppen”.

Videoknapp
Fotograf: Terje Bautz Klikk på videoknappen til venstre for å se filmen om attentatet på lensmann Horgen


Attentatet på Lensmann Horgen
Noe av Milorgs filosofi var å ikke provosere okkupasjonsmakten unødig, slik de mente at sprengig av toget på Ryggkollen var. Tyskernes represalier mot sivilbefolkningen var harde og Milorg var av den oppfatning at kreftene måtte settes inn på målrettede aksjoner, der resultatet kunne rettferdiggjøre konsekvensene. Ellers var det fokusert på innsamling av opplysninger om fienden, samt bygge opp en hær, klar til innsats den dagen de allierte ville gjøre invasjon.

Arthur Horgen var lensmann i Nedre – Eiker. Han var kjent som en dyktig politimann og faktisk godt likt av mange Eiker væringer, til tross for at han var medlem av NS. Hans kone, Therese Marie, var også medlem av NS. Hun var personlig kristen og tidligere frelsesarmesoldat. Horgen beseglet sin skjebne, da han kom over en gruppe Milorg soldater, da de var på vei til Holmestrand for å sprenge arbeidskontoret der. Horgen som var bevæpnet, kom overraskende på dem. Det blir skuddveksling og gruppens leder og instruktør, Finn Reidar Andersen, blir drept. Dette fører til at hele sabotasjegruppen på 9 avsløres og arresteres.Dette er et kraftig tilbakeslag for Milorg.
Arthur Horgens nitidige innsats med å registrere kommunister og potensielle motstandsmenn i Eiker, gjorde ham farlig for motstandsbevegelsen.
London ville ha ham fjernet.Natt til 20. juni 1944 blir ekteparet Horgen drept av en håndgranat, kastet inn igjennom soveromsvinduet. NS myndighetene og tyskernes represalier var harde: Alle 9 i sabotasjegruppen, unge teologistudenter, dømmes til døden og henrettes.

Videoknapp
Fotograf: Terje Bautz Klikk på videoknappen til venstre for å se filmen om operasjon Blumchenpflucken


Operasjon Blumchenpflucken, (Plukke småblomster)
Torsdag 26. oktober våkner folk i Eiker – bygdene til at det vrimler av tyske soldater utenfor.

Høytalerbiler forkynte at det var innført portforbud. Alle som bevegde seg utendørs ville bli skutt! SS-Sturmbannfuhrer Hellmuth Reinhardt var leder og ansvarlig for aksjonen. De jaktet på medhjelpere for Milorg. Mange ble arrestert og sendt til Grini. Men juristen Reinhardt hadde 4 navn på blokka: Johan Kristiansen, bestyrer for Nedre – Eiker Samvirkelag, Hans Jakob Throndsen, eier av det fortsatt eksisterende Brødrene Throndsen i Mjøndalen. Hotelleier Olav Sanden i Hokksund og Kjøpmann Harald Hovland. Disse viktige medhjelperne for Milorg skulle fjernes, derav navnet Blumchenflucken. Kristiansen ble skutt i Samvirkelagets lokaler i Krogsrudgården i Mjøndalen. Throndsen blir skutt i en hytte på Hagatjern og Sanden ble skutt i kjelleren på Sanden Hotell. For Harald Hovland spiller skjebnen inn: Erling Olsen, gårdsgutt på Horne drar hjemmefra grytidlig den 26. oktober. Han har antageligvis ikke fått med seg portforbudet og skytes på vei til jobb. Dermed hadde Reinhardt fått sine 4 henrettelser og var fornøyd.Harald Hovland fikk leve videre.

Artikkel - info 
Sist endret 07.03.2012 Terje Bautz
Opprettet 10.05.2007 Terje Bautz
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut