Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

IkonBeslekta emner 
Artikkel 
Faktaopplysninger - Grønnmaleren
Ingen veit hvem ”grønnmaleren” var. Det vi veit er at stavkirkene i Nore og i Uvdal ble utsmykka med rokokko-inspirert dekor med grønt som bunnfarge, antakelig rundt 1760 – 1770.


Av Ola Grøvdal

Forskerne mener også at det er denne maleren som har dekorert prekestolene i begge kirkene. Disse prekestolene framviser et underlig paradoks: viss det er samme maler som har stått for begge arbeidene, hvorfor er da evangelistene på figurfeltene utstyrt med ulike attributter? I Nore kirke er figurene som opptrer sammen med evangelistene, og som symboliserer dem, korrekte i henhold til kristen tradisjon. I Uvdal kirke er de bytta om.

Forskerne er uenige i om maleren var en lokal kunstner som holdt høy kvalitet, eller en omreisende, profesjonell dekoratør. Den nærliggende forklaringa er sjølsagt at maleren dekorerte Uvdal kirke først og så ble gjort oppmerksom på de feila han hadde gjort, slik at han kunne korrigere dem i Nore. Det som i så fall er forunderlig, er at figurene og kvaliteten på prekestolen i Uvdal er betydelig høyere enn på den i Nore. Også utsmykkinga er vakrere, med bladgull langs kanten av feltene og gullbelagte glorier om evangelistenes hoder.

Ettertida har sjølsagt forsøkt seg på å finne forklaringer. Den mest spennende, og den som har holdt seg mest hardnakka på folkemunne, er knytta til presten Nicolaus Johannes Parelius som var sokneprest i Rollag prestegjeld som også omfatta Nore og Opdals annekser på denne tida. Historia vil ha det til at Parelius var misfornøyd med det arbeidet som maleren utførte, og derfor nekta å betale det som utsmykkinga skulle koste. Som hevn, utstyrte derfor ”grønnmaleren” evangelistene med feil symboler. I Numedals historie er eller Parelius mest kjent for sin berømte beskrivelse av innbyggerne øverst i dalen. I Rollag, der presten sjøl bodde, var de gudfryktige, dydige og arbeidsomme, i Veggli anneks sto det verre til, og verre og verre ble det oppover dalen.

Kilder
Langs Lågen nr. 1 1981: Kristian Kildal om den eldste dekorative kunst i Numedal
Rollag prestegjeld kallsbok nr. 1
Uvdal stavkirke forteller

Artikkel - info 
Sist endret 04.01.2010 Terje Bautz
Opprettet 21.11.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut