Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Skjønne Sorina
Naboene på Blybergshaugen i Hønefoss spisser ørene og rister på hodet. Skjærende toner fra en hes fiolin river luften. Nå har Jacob Scharff elever igjen. Det må vel til i disse tider. Krigen gir ikke mange spilleoppdrag for jødiske fiolinister. Jacob gir tålmodig sine instruksjoner til sin lille elev. Jenta er begavet, men øver ikke nok. Han peker på notene. Viser henne hvordan hun skal la buen gli langsomt og mykt over strengene. Så gir han henne lekse til neste gang og takker for timen.Av Anne Gro Christensen


Han blir sittende og se på et noteark der han så vidt har begynt å sette noen sorte tegn på linjene. Musikkmagasinet ”Rytme” har utlyst en slager-konkurranse. Fristen for innsendelse går snart ut. Han tar fiolinen opp og leker med en melodi i sigøynerstil. Såre og melankolske lyder tonene ut i vårkvelden.

Naboene spisser på nytt ørene.

- Hør der, det var noe annet.

Jacob ScharffFotograf: UkjentUtsnitt av bilde i Jon Faukstads bok om Harald HenschienDe vet at Jacob er en gudbenådet fiolinist. Han har til og med spilt inn plater og spilt i radio. I årene før krigen var han en etterspurt musiker, både lokalt og i større sammenheng. Eget orkester hadde han. Og snart var han også et medlem av Henschiens trio som var populær over hele landet og samlet fullt hus hvor de enn kom på sine turneer.

Jacob ser på bildet av lille Erik Tronrud, Harald Henschien, seg selv og et par andre ved en stor, sort bil. Turnèlivet var morsomt. Endelig fikk han vise at han kunne leve av musikken også. Men nå er det stille. Man får bare håpe at det snart blir annerledes.

Han leker videre med tonene. Han har en melodi i hodet. Plutselig faller alle notetegnene på plass.

Han tar med notearkene og fiolinen og begir seg til en venn han vet er god til å skrive tekster. Han vet allerede hva slageren skal hete: ”Skjønne Sorina”. En sang om lengsler, oppbrudd, håp og drømmer. Her kan du høre "Skjønne Sorina". Innspilt av Madeleine Ossum og Trond Lien. 2006.

Den yngste sønnen i nabohuset, Per, arbeider hos Henschien. Han er også medredaktør i musikkmagasinet ”Rytme” som Henschien er utgiver av. Jacob banker en kveld på døren og spør om han kan få spille melodien for ham. Per blir begeistret, og oppfordrer ham til å sende inn musikkstykket. Et par uker senere sender kommer en stor, tykk og gul konvolutt i posten til musikkmagasinet Rytme.

Juryen i musikkmagasinet er svært fornøyd med bidraget. Dette er en sang i tiden. En smektende tango, full av melankoli og sødme. Og så teksten: ”- snart må jeg herfra, – Fiolinen, Sorina, -den er min følgesvenn, fiolinen, Sorina, - er min eneste venn…”

Jacob Scharff utpekes som vinner av Rytmes schlagerkonkurranse 1942.

Snart spilles det ikke lenger fiolin fra Scharffhuset på Blybergshaugen. Jacob, faren Alexander og brødrene Herman og Julius arresteres 26. oktober og deporteres måneden etter til Auschwitz.

Hadde han fiolinen med seg? Kanskje. Musikeren Jacob ville ikke reist uten sin kjæreste følgesvenn. Men, i motsetning til mange andre musikere som havnet i Auschwitz, fikk han ikke spille i leirorkester. Jacob ble sendt rett i gasskamrene da toget og fangetransporten ankom Auswitch 1. desember i 1942.

Musikkmagasinet Rytme stoppet å komme ut i 1942. I et av de første numrene etter frigjøringen står et minneord om Jacob Scharff: ”- En meget begavet fiolinist med en solid utdannelse som sikkert hadde blitt en av de som vi hadde kommet til å høre meget fra i fremtiden, hvis han ikke var falt som offer for de tyske bødler. ”

I nabohuset til Scharff-familien lyder sprø toner fra et piano. Det er datteren til Per som har funnet en gammel, gul note. På omslaget er det tegning av en sigøyner med fiolin. Sangen heter ”Skjønne Sorina”. Komponist: Jacob Scharff.

Nå lever sangen videre.

Montasje fiolin piano
Fotograf: nn Her kan du høre "Skjønne Sorina". Innspilt av Madeleine Ossum og Trond Lien. 2006.
Faksimile fra Musikkmagasinet Rytme nr. 7, 5. årgang 1946:

Minneord om Jacob Scharff

Fiolinisten Jacob Scharff var en av de som omkom i konsentrasjonsleirene i Tyskland.

Jacob Scharff var en meget begavet fiolinist, med en solid utdannelse og han hadde sikkert blitt en av de som vi hadde kommet til å få høre meget fra i fremtiden, hvis han ikke var falt som offer for de tyske bødler.

Som fiolinist i Henschiens trio deltok han i en rekke grammafoninnspillinger, radiokonserter og turnèer landet rundt.

Scharff hadde også komponert en rekke utmerkede melodier og vant prisen i ”Rytmes slagerkonkurranse” for den vakre tango ”Skjønne Sorina”. Som pedagog var han meget anerkjent og hadde en mengde elever.

Jacob Scharff var en usedvanlig rettlinjet og god kamerat som aldri vil bli glemt av sin store venneskare.

Artikkel - info 
Sist endret 07.03.2012 Terje Bautz
Opprettet 11.08.2006 Torild Kristiansen Bye
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut