Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Line Jahr - Hoppet seg inn i verdenshistorien
Line Jahr er fornøyd etter kjempesvevet. Vinteren 2004 hoppet hun seg inn i verdenshistorien. Da fikk fire unge kvinner for første gang lov til å være prøvehoppere ved et skiflygingsrenn. Før det hadde de kjempet en lang kamp mot det internasjonale skiforbundet, FIS.


Av Karsten Vennerød


Line JahrDet historiske øyeblikket skjedde i Lines hjemmebakke, Vikersundbakken. Hun svevde til godt forbi 150-metersmerket, og var ikke da klar over hvor viktig dette øyeblikket egentlig var for jenteidretten. – Det var veldig morsomt at vi fikk lov til å hoppe etter så mye styr. Men jeg tenkte ikke på hvor stort det var. En herlig følelse var det!

Men det er ingen selvfølge at hun får sveve igjen. – Nei, hoppingen i Vikersund ble ikke noe gjennombrudd for jenteskiflyging. Jeg regner med at FIS vil nekte igjen. Vi må fortsatt hoppe i små bakker. De fleste rennene går i 90-metersbakker eller mindre. Men vi vil søke igjen.

- Skihopping er åpenbart mer en guttesport enn en jentesport. Ikke så rart kanskje, for gutta er vel mer modige til å sette utfor?

- Skihopping krever like mye psykisk som fysisk, og forskere jeg har lest sier at jentene har bedre psyke enn gutta. De er ikke tøffere. Men fysisk er det en forskjell. Den viser seg et stykke opp i årsklassene.

Selv har Line Jahr fått skihopping inn med morsmelka, så å si, med en eldre bror som forbilde og en tvillingbror som konkurrent. Det ble mye hopping sammen med gutta i hoppmiljøet på Vikersund. Fram til hun var 13-14 år var god del jenter med. Og de konkurrerte med gutta. – Som tolvåring var jeg med i hovedlandsrennet og ble nummer 21 av 50. Ikke så verst!?

Ni år senere har jentegruppa fra den gang skrumpet inn. Kvinnehopping har likevel kommet for å bli, mener hun, og satser friskt videre, parallelt med studier i økonomi og administrasjon på Lillehammer.

Det blir trening hver dag, noen ganger to økter om dagen. Som den dagen telefonintervjuet foregikk en dag i januar. Da hadde hun vært to økter i bakken, en gang klokka 13 og en gang klokka 7.

Artikkel - info 
Sist endret 08.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 25.05.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut