Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Gjenferdet på Dr. Holms Hotell
Året er 1926. Et nygift par fra Oslo-området er på bryllupsreise. Hun har ved flere anledninger bodd på Dr. Holms hotell med sine foreldre. Rom 320 er reservert, likeledes et hyggelig dekket bord på balustraden. Alt synes å ligge vel til rette for noen festlige dager.Av Ulf Kløve

På forhånd var hun blitt advart mot sin sjarmerende ektemann. Venninner og pappa’n mente han var en notorisk kvinnejeger.
Men, kjærligheten gjør blind!

En time før midnatt åpner nattklubben ”Cirkus” sine dører. Den vakre unge damen får snart sitt ”ballkort” fulltegnet. Alle vil danse med henne. Mannen unnskylder seg og sier han bare skal på toalettet. Etter en tid savner hun ham og går opp til resepsjonen.

Nattportieren svarer bekreftende på spørsmålet om mannen. Han hadde hentet nøkkelen og var sannsynlig på rommet. Rommet var låst, ingen nøkkel. Portieren ledsager henne ved en gjennomgang av hotellet. De er tilbake i nattklubben, utenfor hotellet og opp i stallen hos hesten ”David”. Ingen brudgom. Nå er de begge blitt engstlige. Portieren sier de får låse seg inn i naborommet. Der er det dørforbindelse til 320.

Synet som møter dem er avklarende nok! Et nakent par som så tydelig nettopp har avsluttet en hyrdestund! Uten et ord stormer bruden ut av rommet og forsvinner. Det letes overalt. Lensmannen varsles. Hun er som sunket i jorden.

Etter tre dager går en stuepike via en dør i rom 320, opp en trapp som leder til loftet. Skrikene fra loftet påkaller oppmerksomhet. Pikens far er kommet til stedet og sammen med direktør Klem opplever de denne meningsløse tragedie. Den unge piken har tatt sitt eget liv. Pikens far anmelder senere brudgommen, men saken ble henlagt. Direktøren Klem, pålegger betjeningen fullstendig taushet om tragedien.

Edruelige observasjoner
På Dr. Holms Hotell begynner det å skje uforklarlige ting. Det er januar 1930. Dr. Holms Hotell reserverte det tradisjonelle ”Geilomøtet” der de kristne organisasjoner tilsluttet Den Norske Kirke er samlet. Det er lunchtid. To av representantene svinger nettopp inn i korridoren i 2. etasje. Begge er i ivrig samtale, da de oppdager en høyreist kvinne som kommer imot dem. Kvinnen er selskapskledd, en sid gråblå kjole i silke, sko i samme farge og rundt halsen et perlekjede. Hun er lys og vakker. De to tenker det samme. Det er noe uvirkelig, overjordisk ved henne. Hun passerer og de hilser begge høflig.

Ghost Woman Copyright: Nelson Soucasaux

- Den var overlegen, sier den ene, hun besvarte ikke hilsenen. De snur seg. Damen er forsvunnet! Full av undring går de til seine rom. De fortellere andre om damen. Historien følges gjerne av en god latter. Men latteren forstummer da den ene av de to kan fortelle at samme dag, ved midnatt, ble han plutselig oppmerksom på den samme damen.

Hun står på trappeavsatsen og stirrer på ham. Han blir stående – nesten som hypnotisert, forteller han. Han forsøker seg med et ”god aften”, ser et kort øyeblikk bakover – om det skulle være ”hjelp” å få – så er damen borte! Han løper opp de siste trappetrinnene og ser innover i korridoren. Ingen! Absolutt ingen!

Nå blir han redd. I sitt presteembete på Vestlandet har han nok opplevet ett og annet, men aldri noe liknende. Dette må han undersøke. Guttorm Brinno forteller: - Jeg hadde nattvakt på hotellet da denne hendelsen fant sted. Presten var svært skremt. - Om jeg visste noe? Han fikk historien!

Liv i vegguret og andre merkelige hendelser
Det var 4 år mellom tragedien og prestens møte med henne, men Guttorm kunne fortelle at også i 1928 var hun svært aktiv. Man hørte aldri andre lyder enn svake skritt. Men så plutselig begynte et gammelt veggur å slå. Det hadde ikke vært liv i urverket på mange år!

På rommet 320 hendte det uforklarlige ting. Gardinene var en dag tatt ned og lå pent sammenbrettet sammen med sengeforlegger og sengetøyet. Ingen hadde vært innom rommet. Andre gangen var sengen dratt frem mot den låste døren som ledet opp til loftet.

Men, den merkeligste hendelsen forekom tidlig på 1930-tallet. Da sto døren til 320 åpen og ute i korridoren var rommets gulvteppe rullet sammen. Lampe og skrivebord blokkerte inngangen, og den låste døren opp til loftet sto på vidt gap. Døren hadde vært låst siden 1926! Nøkkelen var forsvunnet og ingen visste hvor den hadde blitt av.

Observert i resepsjonen
Ved to anledninger har en av dagens avdelingssjefer møtt henne i korridorene. En resepsjonsansatt sverger at damen er observert i trappen opp fra resepsjonen og samme person har muntlig henvendt seg til damen når hun satt ved langbordet i hallen. Forfatteren fikk et naturlig behov for å møte damen etter følgende hendelse:

To danske stuepiker er i arbeid på 320 da døren opp til loftet sakte blir åpnet. Nærmeste paralyserte ser de en festkledd kvinne passere og forsvinne. Da oldfruen kommer til stedet, finner hun døren til loftet lukket og låst.

Hunden reagerte
Forfatteren fikk et naturlig behov for å møte denne damen. Sammen med min særdeles vennlige engelske setter, ”Kasper”, tok jeg inn på rom 320. klokken var 23.00. Midnatt ble passert mens jeg la hodet inn mot døren og lofttrappen. Ikke en lyd. Ved 02.00 tiden reiser Kasper seg og spisser ørene. Han står helt stille og lytter. Jeg hører ikke en lyd. Kasper blir stående. Ørene er hevet. Ingen bevegelser. Det merkverdige er at han fortsetter å stå stille. Så legger han seg rolig ned og ser nærmest beroligende på meg. Klokken er passert 04.15 da det samme gjentar seg. Jeg venter på at han ville bevege seg mot døren. Men han ble bare stående. Merkelig! Ingen ting skjedde og ved 07.00 tiden forlot vi to Dr. Holms. ”Den grå damen” vil fortsette å leve sitt liv på hotellet. Det er en vennlig dame og skulle du møte henne, kanskje lykkes i å få et bilde av henne, får du ingen regning ved avreise, men en konvolutt konvolutt med kr. 10.000,- fra hotellets direksjon.

Artikkel - info 
Sist endret 04.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 25.05.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut