Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Solheim, Elling M. - En gutt vil bli dikter
Skjønnlitterær fortelling fra hans liv
(Utdrag fra biografien om Solheim)Av Christopher Hals Gylseth


Det er høstkveld i Soknedalen. Fra ei lita stue langs landeveien lyser det varmt ut gjennom smårutete vinduer. Inne sitter far i en krok og leser avis i fred og ro. Mor baker brød under oljelampen. Komfyren er varm, og brøddeigen settes til heving og sprer frisk gjærlukt gjennom rommet. Det er godt å være til, i varmen og stillheten.

På gulvet sitter en gutt på åtte-ti år. Han pusler med sitt og er glad for at far er hjemme, og ikke på arbeid. Mor kommer bort og rekker ham en brun papirpose. Denne kan du tegne på, sier hun. Gutten griper posen med forventningsfulle øyne. Den er skrukkete og har vært full av mel, men er likevel stor og fin og kan ikke kastes. Men det skal ikke tegnes, han har andre og større planer. Papir er ikke dagligdags på bygda, verken for barn eller voksne. Desto kosteligere er denne grove papirposen, særlig for en gutt som merker at noe er i ferd med å skje inne i ham selv. Han føler trang til å fortelle, til å sette ord på papiret. Han vil skape en historie, dikte sin egen verden. Det er nesten noe magisk over dette, synes han, denne følelsen av å skulle skape. Trylle fram noe som egentlig ikke finnes, men som blir virkelig og ekte mellom hendene hans. Raskt spretter han posen opp og bretter den flere ganger, til han til slutt har en fin liten bok å skrive i. Så går han i gang, sittende der på kjøkkengulvet. Mor og far merker ikke hva som skjer, slikt kan ikke sees på avstand med det blotte øye. Men noe nytt og viktig er i emning. En fortelling blir skapt, en diktersjel er i arbeid. Gutten er som i en rus, skriver og skriver til arkene er fylt og historien til ende.

Det handler om en bortgjemt gammel borg i skogen, forlatt av sin eier og tilgrodd av mose og spindelvev. Støv dekker alle ting, stillheten hersker, mens borgens eier farter vidt omkring i den store verden. Årene går. Så blir han gammel, og vender tilbake til sin forfalne borg. Ingen venter på ham der. Han sitter ensom og forlatt i store, tomme haller. Kveldssola skinner skrått gjennom buede vinduer og lyser på hans tomme, kraftløse hender. Det er en vemodig historie uten håp eller glede. Men den er godt formulert, med sans for stemninger og fine observasjoner. Gutten leser det på nytt, og ser at historien lever. Fantasi bærer den også bud om, for det finnes jo ikke en eneste borg i hele Soknedalen. Ei heller noen trist borgherre som har fartet verden rundt. Akkurat dét har ikke gutten selv heller gjort, selv om han både har vært på Sokna og inne i selveste Hønefoss. I sitt eget hode kan han reise hvor han vil. Der finnes det ingen grenser, forstår han med ett. Dette er landskapet hvor han selv er herre og mester, hvor kan han skape hva han vil. En fantastisk følelse, som han skulle komme til å huske livet ut. I sin aller siste bok, da han var en gammel mann, gikk han tilbake og fortalte om nettopp denne spesielle kvelden. Det var en voldsom innsikt som kom til ham der, i et øyeblikk på gulvet i et blåmalt kjøkken på Veme. Han fant sin vei i livet. Og han fornemmet det selv, på barns enkle og kloke vis.

-Hva holder du på med der? spør far, med vennlig blikk bak avisa. Gutten rekker fram det lille heftet. Faren leser, rynker pannen interessert og former ordene lydløst med leppene. Ved slutten av fortellingen rykker han til i ansiktet, plutselig. Som om han skal til å tørke seg i øyekroken. Men han tar seg i det og gir heftet tilbake med et svakt, godt smil. Betrakter gutten sin nøye et øyeblikk eller to, med forundring og anerkjennelse. Som om han ser noe nytt i det unge ansiktet. Så lener han seg tilbake og løfter avisa. Ingen ord blir sagt. Men gutten har fått klar og positiv beskjed. Han smiler for seg selv.

En dikter var født...

Elling som gutt
Copyright: Geir Helgen

Artikkel - info 
Sist endret 10.05.2011 Terje Bautz
Opprettet 25.05.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut