Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Bøddelknekt Ole Gulbrandsen
I avisen ”Tiden” fra året 1833 kan vi lese under rubrikken ”Anmeldte Reisende” at følgende personer ankom Drammen fredag 27. september: ”Skarpretter Lædel med Karl”.Av Hilde Diesen


Skarpretteren var den 75 år gamle August Anton Lædel i Christiania som virket fra 1799 til sin død i 1837. Han hadde arvet stillingen etter sin far og farfar. Karlen eller bøddelknekten het Ole Gulbrandsen.

En uke før de to ankom byen, var flere personer i Drammen blitt smittet av kolera. Skip fra fremmede havner hadde brakt sykdommen til Norge, men man håpet, ja faktisk trodde man, at den fryktede epidemien skulle begrense seg til trelastbyen. På tross av forkynnelsen om skarpretterens besøk i byen, skulle ingen denne gang bøte med livet. De to var ”bare” kommet for å utføre en kakstryking (offentlig pisking). Likevel - bøddelknekt Ole Gulbrandsens visitt i Drammen førte til at hundrevis av mennesker skulle miste livet.

Det er ikke mange informasjoner vi har om skarpretterens hjelpende hånd, Ole, bortsett fra det vi kan lese om ham i ”Morgenbladet” fra 1833:

Bøddelknekt Ole Gulbrandsen var 45 år og en svært alkoholisert mann. Han bodde til leie i et lite hus på Enerhaugen i Christiania sammen med sin 60 år gamle kone, Anna. Boligen delte de med flere familier - til sammen ni personer - på to rom! Søndag den 29. september kom den sterkt berusede bøddelknekten hjem etter utført oppdrag i Drammen. Med seg brakte han smitten fra den fryktede sykdommen. Bare noen dager senere, torsdag 3.oktober døde Ole Gulbrandsen av kolera. Da hadde han rukket å smitte alle husets øvrige beboere, og som ild i tørt gress spredte sykdommen seg i hovedstaden.

Aviser:
Morgenbladet 1833

Artikkel - info 
Sist endret 17.04.2012 Terje Bautz
Opprettet 14.05.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut