Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
St. Hallvard
På en stor gård i Lier levde det for snart tusen år siden en gutt som het Hallvard. Faren hans het Vebjørn og moren hans het Torny, hun var kusinen til Olav den hellige. Ennå i dag kjenner vi til han, nå som St. Hallvard.

St. Hallvard Fotograf: Marie Olaussen Copyright: Da Hallvard var blitt 23 år gammel, var det en dag han var ute å rodde på fjorden. Da fikk han se en ung kvinne som kom løpende ned mot strandkanten. Kvinnen var med barn. Hallvard hørte hun ropte at hun ble forfulgt av tre menn som beskyldte henne for å ha stjålet, og nå ville de ta henne. Hun forsikret at hun var uskyldig, og bad Hallvard om han kunne ro henne i sikkerhet over fjorden. Hallvard tok henne opp i båten, men ganske snart kom de tre mennene som forfulgte den unge kvinnen . De tre var gode venner av Hallvard. Likevel rodde de etter Hallvard og kvinnen, og beskyldte Hallvard for å beskytte en tyv. Men Hallvard forsvarte kvinnen. Da spente en av mennene buen sin og skjøt Hallvard i halsen så han falt død om i båten. Den unge kvinnen slo de i hjel. Så rodde de tre mennene tilbake til land og gravla kvinnen der. Dernest festet de en stor, tung stein rundt halsen på Hallvard og senket ham i fjorden.

Ikke lenge etterpå ble Hallvards kropp funnet. Den hadde flytt opp igjen fra fjorden selv om tyvene hadde bundet en kvernstein til den. Hallvard ble begravet hjemme i Lier. Men snart begynte ryktet å gå om at det skjedde undere ved Hallvards grav. Vidjekvistene som hadde festet steinen til Hallvards kropp begynte å skyte friske skudd. Folk snakket om at Hallvard var en hellig mann, en martyr, en som hadde gitt sitt liv for å berge en uskyldig. Så ble han betraktet som en helgen.

St. Hallvards levninger ble flyttet til Oslo og skrinlagt i Mariakirken. Senere ble skrinet flyttet til St. Hallvardkirken etter at den ble ferdig i år 1130. Pilegrimer fra hele landet valfartet til denne kirken og St. Hallvard-skrinet i middelalderen. St. Hallvard har sin minnedag 15. mai. Han ble et symbol for biskopen og kirken fra 1300-tallet der St. Hallvard er avbildet med kvernsteinen i sin venstre hånd.

Denne legenden om St. Hallvard er en av flere ulike versjoner. Fortellinger som går på folkemunne blir gjerne fortalt i mange utgaver.

Artikkel - info 
Sist endret 08.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 30.04.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut