Gå til hovedinnhold Gå til søk Gå til hovedinnhold
Våpenskjold

Uten navn [1] 

Artikkel 
Olympiadene i det gamle Hellas
I oldtidens Hellas førte de lister over hvem som hadde seiret i de olympiske leikene, helt tilbake til 776 før Kristi fødsel. Hellenerne begynte sin tidsregning med denne olympiaden. Arkeologiske funn tyder på at idrettsleiker ble holdt i Olympia enda tidligere enn 776.
Olympia var et hellig sted, og idrettsplassen, med templer og idrettshus, var viet til guden Zevs. En kolossal gullforgylt statue av Zevs i tempelet i Olympia var en av oldtidens sju underverker


Av Åse Klundelien

Hellenerne elsket konkurranser. For å hedre gudene, holdt de festspill flere steder i landet. De konkurrerte i diktning, dans, maleri, skulptur, jus, politikk, - og idrett. Hvert fjerde år var det idrettsleiker i Olympia, de såkalte olympiader. Atletene kom fra alle kanter av Hellas. Det var enighet mellom de hellenske statene om at ingen krig måtte forhindre noen fra å kunne komme til leikene og delta. I Olympos konkurrerte de i løp, hopp, diskos- og spydkast, boksing, bryting og kappkjøring. Leikene var bare for menn.

Leikene varte i fem dager om sommeren. Den første dagen ble det holdt innvielsesseremonier. Da sverget deltakerne den olympiske eden, og det ble ofret til gudene. De som vant konkurransene, fikk bare en laurbærkrans, men de kunne regne med at de ble feiret som helter i hele Hellas. I hjembyene deres ble det ofte reist statuer av olympiske vinnere, og de fikk gratis måltider av hjembyen sin, for resten av livet. Oldtidens olympiske leiker ble stoppet av den romerske keiseren i 394 e.K. Da var kristendommen innført i Romerriket (Hellas var da en del av Romerriket). Leikene ble stoppet på grunn av at de ble sett på som hedenske.

Mens han holdt på med arkeologiske utgravninger i Olympia, fikk den franske arkeologen Pierre de Coubertin den ideen at de olympiske leikene burde gjenopptas.De første olympiske leikene i moderne tid, ble holdt i Hellas i 1896.


De olympiske ringene
Fem sirkelrunde ringer er kjedet sammen og har hver sin farge: Blå, gul, svart, grønn og rød. Ringene symboliserer de fem verdensdelene, brorskap og vennskap. De fleste nasjonalflagg har to eller flere av de samme fargene som på ringene. Siden 1906 er de olympiske ringene emblemet for Den internasjonale olympiske komite (CIO) , og det er denne komiteen som bestemmer hvordan ringene skal brukes.

Er vi et land av sportsidioter?
Aftenposten 9. februar 2006 melder:

Gulljubel er viktigere for nordmenn enn for andre nasjoners menn – og kvinner. Teorien tilhører professor Arnulf Kolstad ved NTNU (Norges teknisk- naturvitenskapelige universitet). Han støtter seg blant annet til en undersøkelse gjort av Evans og Kelleys i 2002, der det kommer fram at mennesker i Norge er langt kryere av nasjonens sportsprestasjoner enn av landets demokrati, økonomi, politiske innflytelse, historie, vitenskap og teknologi, kunst og litteratur og velferdssystem.

Artikkel - info 
Sist endret 08.09.2008 Terje Bautz
Opprettet 02.04.2006 Bjørn Svendsen
Tips en venn om denne siden via en e-post Tips en venn Registrer en elektronisk tilbakemelding Tilbakemelding Skriv ut denne siden Skriv ut